söndag 23 juni 2013

BISMILLAH-LJEKOVITOST MANGA









Mango je nadaleko poznat kao "kralj voća", a to nije bez razloga. Bogat je aminokiselinama, vitaminima C i E, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijem, željezom, magnezijem i kalijem

Mango (mangifera indica) je egzotičan plod poznat i kao tropska breskva, a u njemu su pomiješani okusi breskve, narandže i ananasa.

Ovo voće je bogato prirodnim hranjivim sastojcima koji njeguju kožu i čine je sjajnom i lijepom, a to najbolje znaju stanovnice tropskih predjela.

Zreli plod manga obično je veličine kruške i može biti različitih boja, od žute do ljubičaste, a meso ploda je vrlo ukusno i slatko. Plodovi koji nisu dovoljno zreli koriste se u pripravljanju raznih slanih jela, jer su manje slatki, a jela pripravljena sa mangom imaju posebnu, egzotičnu aromu. Plodovi koji su zreli se jedu svježi i koriste za pripravljanje raznih sokova i slastica.

Mango sadrži vitamine A, B, C, E i K, a bogat je i kalijem, bakrom i esencijalnim masnim kiselinama, dok je kora izrazito bogata vlaknima, što pomaže pri reguliranju probave.

Zbog svih svojih dobrih sastojaka, mango je dobrodošao u prehrani tokom sva 4 godišnja doba, ali nažalost kod nas je još uvijek nedovoljno korišteno voće.

Naučno je potvrđena uloga manga u prevenciji anemije, u kontrolisanju krvnog tlaka i jačanju imunološkog sistema.

Mango je također vrlo efikasan u zaštiti od isušivanja kože, pa se iz tog razloga često može pronaći kao jedan od sastojaka prirodne kozmetike.

Usitnjeno meso ploda manga može se koristiti i kao izrazito dobra maska za lice, koja je hranjiva i ugodna za kožu.




 
 
 
Hrana kao lijek

Mnogim istraživanjima dokazalo se zašto bi se mango trebao naći na jelovniku, a ako niste sigurni u njegovu moć, provjerite za što je sve koristan.

Mangom protiv dijabetesa
Studija provedena na 20 pretilih osoba koji su konzumirali 10 g manga tokom 12 nedelja ukazala je na pozitivne učinke manga na zdravlje.

Naime, nakon 12 nedelja u pretilih je uočena snižena razina šećera u krvi. No, također došlo je do porasta indeksa tjelesne mase u ženskih ispitanika


Mango štiti od raka debelog crijeva i dojke
Mango također može pomoći u sprečavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke, sudeći prema rezultatima studije istraživača Texas AgriLife Researcha, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga dostupnih u SAD-u.

Mango - saveznik za mršavljenje
Mango je pravi rudnik vlakana, vitamina A, B6 i C te tvari zvanih triterpen i lupeol, koje mogu inhibirati rak kože i debelog crijeva.

Osim što štiti od šećerne bolesti i određenih vrsta raka, mango može biti saveznik svih onih koji vode bitku sa suvišnim kilogramima. Unutrašnjost mu je iznimno mesnata pa može ugodno zasititi, a s obzirom na to da je bogat vlaknima, ona pomažu u eliminaciji toksina iz tijela.

U proljeće i rano ljeto volimo se okrenuti hrani koja će nam pomoći kožu pripremiti za jače sunce ili nam dati tamniju boju puti. Mango je u tome od velike pomoći jer u sebi krije visok sadržaj beta-karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože.