onsdag 30 oktober 2013

BISMILLAH -HURMA-ALLAHOVE BLAGODATI





HURMA - Najzdravije voće na zemlji!!! 




 
 

 
Palmina stabla hurmi uzgajaju se zbog njihovih jestivih plodova. Hurme su voće koje se mnogo koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio ishrane u arapskim zemljama. Proizvode se u trideset pet različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara.Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju hurme su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, U.A.E., Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španiji, Meksiku, Jemenu i Palestini.

Palmino stablo hurme počinje davati plodove već u dobi od ped godina, a period davanja ploda traje do šezdesete godine starosti. Prinos hurmi ovisi o mnogim faktorima. Neki plodovi sazrijevaju u ranoj sezoni, dok drugi ne sazriju do kraja sezone (august/septembar). Postoje različite vrste među hurmama, prema nekim podacima oko 550 vrsta. Tako, prema jednom istraživanju, zabilježeno je da 367 vsta hurmi ima u Iraku, 26 u Egiptu, 22 vrste u Sudanu, 244 u Maroku, 400 u Iranu, 250 u Tunisu i 196 u Americi. Najbolje vrste hurmi su veoma rijetke. Jedna od boljih vrsta hurmi je medinska 'adžva koju Allahov Poslanik, 'alejhissselam, spominje u hadisima zbog njene vrijednosti. 
Četri faze sazrijevanja
Hurme sazrvijevaju u četri različite faze koje su poznate po arapskim terminima: kimri (nezrela), khalal (pune veličine, zrela i hrskava), rutab (zrela i mekana) i temra (zrela, sušena na sucnu). U kimri fazi je nagli porast u veličini hurme i sa niskim je nivoom šećera. To je period najveće aktivnosti kiseline i vlage (do 85%). Na kraju ove faze hurma počinje dobivati žutu ili crvenu boji, u zavisnosti od vrste hurme, kada se navedene karakteristike hurme mijenjaju. Kada hurma pređe u khalal fazu, plod je već botanički zreo i sjeme može klijati. U ovoj fazi težina ploda polahko opada, vlaga se smanjuje i količina šećera se povećava. Kada voće počinje da dobiva smeđu boju, tada hurma prelazi u treću fazu: rutab, kada se težina hurme smanjuje zbog smanjenja nivoa vlage i djelimične inverzije saharoze u invertni šećer, kora od ploda tamni, a plod se smekšava. Tada se vlaga spušta na oko 35% i hurme se u ovoj fazi prodaju kao svježe voće. Samo ukoliko su hurme ostavljene i dalje na palmi preći će u temr fazu. 
Hemijski sastav hurme
Uz obilje vitamina i minerala, hurma ima za 25% više kalija nego banana, dok je količina masti, natrija i kolesterola na niskom nivou. Hurme se razlikuju od ostalog voća u tome što imaju botaničku zrelost u tri različite faze, kada je hemijski sastav hurme različit. Poznavanje hemijskog sastava hurme je od iznimne važnosti. 
Hurma ide iz jedne krajnosti vlage (85% u kimri fazi) u drugu (5-10% u suhim pustinjskim hurmama). Između toga postoji nekoliko nivoa vlažnosti. Sadržaj vlage može biti umjetno manipulisan sušenjem (bilo na suncu ili dehidracijom) da se ona ukloni, ili (vakumskom) hidratacijom ili parenjem, da se vlaga poveća. 
Šećeri predstavljaju najzastupljeniju komponenetu u hurmama. Svi šećeri u hurmama sadrže mješavinu saharoze, glukoze i fruktoze (od kojih su zadnja dva derivati od saharoze nakon inverzije). Relativna količina saharoze, fruktoze i glukoze je određena uglavnom prema vrsti hurme, ali se može reći da većina hurmi pripada vrsti invertnih šećera, tj. da se nalaze u fazi kada je skoro sva saharoza pretvorena u glukozu i fruktozu.
Proteini i masti se pojavljuju u malim količinama u hurmi. Masti su uglavnom skoncentrisane u kori hurminog ploda, a više imaju ulogu u zaštiti voća od vanjskih uticaja nego što je to radi njihove hranjive vrijednosti. Proteini se javljaju u hurmama u rasponu 1 - 3%. Hurme sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Selenijum, drugi elemenat za koji se vjeruje da pomaže u prevenciji od kancera i da je važan za imune funkcije organizma, takođe se nalazi u hurmama. Proteini u hurmama sadrže 23 vrste amino kiselina, od kojih se neke ne nalaze ni u najpopularnijem voću, kao što su narandže, jabuke i banane. 
Hranjiva vlakna su prisutna u hurmi u prosjeku 6,4-11,5%. Ova vlakna su bitna, jer sprečavaju apsorpciju LDL holestarola. Osim toga, vlakna djeluju kao glavni laksativi. Na ovaj način se štiti membrana debelog crijeva, što sprečava hemikalije koje uzrokuju kancer da se vežu za debelo crijevo.
Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin u umjerenim količinama. Hurma je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza. Dovoljna količina hlora, bakra, sumpora i fosfora je takođe prisutna u hurmi. Osim toga, hurma sadrži i boron, kalcijum, kolbat, željezo, magnezijum, mangan, potasijum, sodijum i cink. Kalcijum je važan mineral koji je esencijalan za sastav zuba i kostiju, i neophodan je tijelu za stezanje mišića, zgrušavanje krvi, i provođenje nervnih impulsa.
Zdravstvene koristi hurme
Voće ima jako koristan efekat na ljudski metabolizam. Kada bolesna osoba konzumira voće, obezbjeđuje organizam šećerima i mineralima. Voće je bogato kalcijumom i željezom, a u ovim sastojcima hurma se posebno ističe. Ovi minerali su esencijalni za jake kosti i dobru krv. Vlaknaste materije u voću pružaju lakši prolazak hrane u digestivnom traktu i jednostavan rad crijeva. Šećeri i organske kiseline, koje se nalaze u voću, povećavaju njihov laksativni efekat, te na taj način sprečavaju zatvor. 
Potencijalne zdravstvene koristi voća i povrća pripisuju se polifenolima iz njihovog sadržaja, tačnije flavonoidima o kojima se mnogo pisalo u zadnjih desetak godina zbog njihovog biološkog efekta. Nedavna istraživanja su pokazala da hurma može biti dobar izvor ovih aktivnih komponeneti. Također je otkriveno da hurma ima potencijalnu sposobnost da uguši slobodne radikale koristeći različite metode, čak i unutar studija koje su našle mali sadržaj ukupnih fenola.
Fenolski spojevi sadrže antioksidativne sposobnosti. Nedavno istraživanje je otkrilo takve aktivnosti na hurmama iz Alžira, Omana i SAD-a. Antioksidanti, koji mogu suzbiti reaktivne složene radikale, mogu spriječiti okisdaciju drugih molekula i na taj način imati efekat u promociji zdravlja u prevenciji degenerativnih bolsti. Interes za antiokisadantima se povećao iz razloga što imaju visok kapacitet u istjerivanju slobodnih radikala koji su povezani sa različitim bolestima.
Problemi sa tankim i debelim crijevom mogu uzrokovati različite bolesti što se uveliko odražava na opće zdravlje. Održavanje zdravlja crijeva je veoma bitno, a način postizanja ide upravo preko prehrane, tj. unošenja u probavni trakt onoga što vraća crijevnu floru u normalno stanje. Hurma to upravo čini sa svojim nikotinskim sastavom poboljšavajući zdravlje crijeva, sprečavajući razvoj negativnih i pospješujući razvoj pozitivnih bakterija potrebnih za bolji rad crijeva. Hurme, također, pomažu kod dijareje zbog potasijuma kojeg sadrže u sebi. Potasijum je isto tako potreban organizmu radi održavanja zdravlja i balansa centralnog nervnog sistema, a potreban je i za kontrakciju mišića, što uključuje i lupanje srca. 
Velika količina šećera, odnosno glukoze, fruktoze i saharoze, u hurmi daje insnatnu energiju. Tijelo koristi karbohidrate da pravi glukozu, što tijelo koristi da prevede u energiju, a zatim tu energiju koristi za efikasnije kretanje i rad. Glukoza se može odmah koristiti ili skladištiti u mišićima i jetri za kasniju upotrebu. Hurme imaju značajnu količinu željeza što je čini dobrim lijekom u slučaju anemije. 
Hurma sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu, a svi ovi vitamini su u grupi koja se zove B-kompleks, i oni imaju mnoge zdravstvene funkcije. Odgovorni su za održavanje ispravnog nivoa glukoze, obezbjeđujući energiju i proizvodeći krvne ćelije, između ostalog. Hurma je dobar izvor kalcijuma koji je esencijalan za kosti.
Hurma u Kur'anu i hadisu
Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mijesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama. 
Poslije nju porođajne muke odvedoše do pamina stala, te zakuka:“Kamo sreće da sam prije ovog umrla i da sam u zaborav potpuno utonula“ Tada je neko ispod nje dozva: „Ne budi tužna, jer Gospodar tvoj dao je da ispod tebe poteče voda. I zatresi stablo palmino, pa će po tebi pasti svježih datula. – Tako jedi i pij, i budi vesela...“ (Merjem, 23.-26.)
Mnogobrojni su hadisi koji govore o hurmama. Ovdje ćemo spomenuti jedan hadis u kojem Allahov Poslanik, 'alejhisselam, spominje medinsku hurmu 'adžvu: „Ko god uzme sedam hurmi za svoj doručak neće patiti od otrova, a niti od opčinjenosti taj dan.“ (Muttefekun 'alejhi)
Značaj hurme za postača
Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz. Postoje medicinske koristi u ovome. Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira. Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti. Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka. 



  

U arapskim zemljama datule predstavljaju popularnu i ekonomicnu namirnicu, lako se cuvaju i suse, i svi ih konzumiraju tokom cijele godine.


Hemijski sastav datula
Procenat secera u datulama iznosi oko 70%, proteina 20% i masti oko 3%. Datule su bogate mineralima: kalcijem, kalijem, zeljezom a sadrze i poprilicnu kolicinu vitamina B i C.


Hranjiva vrijednost datula
Covjek moze zivjeti samo od datula dugo vremena, jer su bogate secerima, lako su probavljive i organizam ih lako apsorbuje. Medjutim, siromasne su mastima i proteinima, i ako se ishrana ogranici samo na njih to moze uzrokovati mrsavost. A ako ih osoba konzumira uz casu mlijeka, onda oni zajedno cine potpunu ishranu iz svih aspekata, jer mlijeko sadrzi dovoljne kolicine masti i proteina ( 7 datula pojesti uz casu mlijeka).


Hrana za porodilje
Datule su bogate kalcijem i zeljezom i zato se preporucuje konzumacija u toku poroda i u postporodjajnom periodu. Kolicina kalcija i zeljeza dovoljna je i neophodna za stvaranje majcinog mlijeka, i da majci nadoknadi ono sto izgubi u toku trudnoce ili dojenja. Zeljezo i kalcij neophodni su za razvoj dojenceta, jer se smatraju vaznim elementima koji ulaze u formiranje krvi i kostane srzi (mozdine).


Najbolja hrana
Preporucljivo je ujutro nataste pojesti 7 datula. Spavanje isprazni zeludac (kao i post) i jetra ne nalazi nista sto bi iz njega crpila i poslala organima, a posto slatko najbrze stize do jetre, i sto joj je najdraza hrana, posebno datule, ona ih intenzivno prihvata, brzo ih sagorijeva i dobivenu energiju salje mozgu i drugim organima. Medicina je dokazala da su secer i voda prvo sto je potrebno organizmu nakon spavanja (posta).


Ljekovita svojstva datula
1) U starim medicinskim izvorima navodi se da konzumiranje datula nataste ubija gliste

2) Stari Egipcani koristili su datule za lijecenje bolesti mokracnog mjehura, zeluca i crijeva

3) Datule su korisne za jacanje crijevnih misica, i pomazu u slucaju zatvora (konstipacije), jer sadrza vlakna koja podsticu pokretljivost crijeva

4) Jacaju maternicu, posebno u toku poroda. Najnovija istrazivanja potvrdjuju da datule podsticu kontrakcije maternice

5) Datule imaju umirujuce djelovanje, tako sto sto djeluju na stitnu zlijezdu. Zato doktori svajetuju da se ujutro daju datule nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje raspolozenje

6) Razmeksane datule u vodi imaju diureticko i laksativno djelovanje

7) Datule sadrze kalcij i kalij i najbolje su za neutralisanje zelucane kiseline, jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutralise kiselinu nastalu nakon konzumiranja hrane bogate proteinima, kako sto su riba i jaja.


Hranjiva vrijednost koja se nalazi u 100g suhih datula:
Voda---20g

Masti---0,6g

Vlakna---2,4g

Vitamin B1---0,8mg

Nikotinska kiselina---2,2mg

Fosfor---72mg

Proteini---2,2g

Ugljikohidrati---75g

Vitamin A---60iu

Vitamin B2---0,05mg

Kalcij---65mg

Zeljezo---2,1mg

U 100g suhih datula nalazi se oko 284 kalorije.

 

 
 
U Kur’anu, Uzvišeni Allah dželle we ala, spominje hurme na nekoliko mjesta, dok naš Miljenik, Muhammed sallalahu alejhi we sellem je i sam uveliko koristio hurme u raznim oblicima.

Svojim primjerom i savjetima nama preporučuje i ukazuje na vrijednost hurme kao hrane, lijeka, a i zaštite od mnogih neželjenih posljedica. Osobama koje žele održati svoje dobro zdravstveno stanje, a i onima koji to stanje žele popraviti preporučeno je dnevno unošenje sedam hurmi, neovisno koje vrste.

 


HURME U KUR’ANU
U devetnaestoj suri u Kur’anu, Suri Merjem, koja je objavljenja u Meki a sadrži 68 ajeta, Merjemi, radijallahu anha, se preporučuju Hurme u njenim teškim porođajnim bolovima. U suri Merjem se kaže:

"I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ‘Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’, povika ona. (sura Merjem 23 ajet).




I on je, niže nje, zovnu: "Ne žlosti se, Gospodar tvoj dao je da niže tebe potok poteče. (sura Merjem 24 ajet)


Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe. (sura Merjem 25 ajet).


Pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Svemilosnom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti." (sura Merjem 26 ajet).

Amr ibn Mejmun kaže da porodiljama nije ništa bolje od hurmi- svježih datula (tj.rutab) i to potkrepljuje citiranjem gore navedenih ajeta. Inače hurme stimulišu maternicu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija što olakšava porod. Hurma sadrži supstancu koja steže matericu. Ona pomaže da se mišići materice jače stegnu te brže istisnu plod. Ovako stegnuti mišici ublažavaju krvarenje. Hurme sadrže određene vrste šećera poput fruktoze i glukoze te minerale i proteine koji su, ukoliko ih žena na porođaju uzme, za nju najbolja hrana i daju joj veliku količnu energije.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.....gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.


«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.


Zaustavlja proljev

Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu
Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.


Olakšava porodjaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

 


Reguliše tjelesnu težinu


Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Allah Uzviseni ne voli one koji pretjeruju pa je zabranio svaku pretjeranost.Sedam hurmi je preporucio Allahov poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem,rekao je da je sedam hurmi ujutro zastita od dzina. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.


Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.


Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

 

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.


Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.


Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.


Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.


Idealna hrana za postače
Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.


Jača zubnu caklinu
Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!

BISMILLAH-LJEKOVITOST CRNOG CAJA






                              Čuvanje crnog čaja



Ukratko o crnom čaju

Crni čaj smatra se pravim čajem isto kao i zeleni jer potječe od iste biljke koja se zove Camellia sinensis. To ga čini izrazito poznatim i najviše se konzumira (čini 20% svi prodanih čajeva u Europi, a iako je zeleni čaj poznat po svojoj izrazitoj ljekovitosti crni čaj se prodaje 70% više od zelenog). Glavna razlika između svih svojstva (ljekovitosti, okusa, izgleda, boje napitka…) zelenog i crnog čaja jest postupak dobivanja crnog čaja. Kod zelenih čajeva najvažnije je spriječiti fermentaciju dok je kod crnog najvažnije postići fermentaciju. Dakle na zapadu sve fermentirane čajeve nazivamo crni čajevi, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog okusa koji je izrazito gorak.

Ljekovita svojstva – crnog čaja

Iako svi smatraju da je zeleni čaj najljekovitiji i ima najviše dobrih učinka po zdravlje, crni čaj isto tako ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava.
  • istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje i znatno usporava razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidansa,
  • dokazano dasmanjuje rizik raka želuca, pluća, jajnika, dojke,
  • pomaže kod bolestiželuca,
  • koristi se kod dijabetesa tipa 2,
  • izrazito dobar kod povraćanja,
  • poboljšava protok urina,
  • dokazano je da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog udara. Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara,
  • pomaže kod proljeva,
  • poboljšava djelovanje krvnih žila,
  • koristi se kod glavobolje,
  • poboljšava mentalne sposobnosti, pamčenje, učenje,
  • pomaže kod bubrežnih kamenaca,
  • održava budnost,
  • pomaže kod mršavljenja kad se koristi s drugim proizvodima,
  • smanjuje simptome Parkisonove bolesti,
  • mnogi koriste crničaj koko bi se odviknuli od kave. Naime crni čaj sadrži najviše kofeina od svih čajeva (od 2 – 4%),
  • crni čaj zbog bogatstva antioksidansa, usporava starenje kože tako što pomaže kod sprečavanja smrti stanica kože,
  • pomaže kod borbi protiv slobodnih radikala,
  • posebnodobar kod uklanjanja stresa. Naime otkrivenoje da crni čaj smanjuje hormone koji uzrokuju stres.
Ovdje su najvažnija dokazana korisna svojstva crnog čaja, a crni čaj posjeduje i druga izrazito korisna svojstva.

Priprema – crnog čaja

  1. kuhajte vodu do vrenja,
  2. stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite 2g ili 1 žlica po šalici,
  3. ulijte vodu u šalicu,
  4. ostavite šalicu oko 5 minuta (možete ostaviti 3 – 7 min ovisno o ukusu),
  5. prelijte čaj koristeči filter (što duđe listić čaja ostaju u vodi gorčina čaja je jača),
  6. nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog, nadasve zdravog i vrlo svjetski poznatog napitka.
Ne morate piti samo vodu u toku dana da biste bili zdravi. Vodu možete da zamjenite i sa crnim čajem koji jednako zdravo djeluje na organizam kao i voda.



Crni čaj rehidrira organizam i sprječava pojavljivanje nekih vrsta teških bolesti. Crni čaj sadrži flavonid, a on je prisutan u listovima čaja. Dovoljno je da dnevno unesete u svoj organizam dvije do tri šoljice crnog čaja da biste smanjili rizik o bolesti, kao što su infarkt, rak,a dobar je i za obnavljanje zubne cakline, za sprječavanje pojavljivanja karijesa.
Crni čaj sadrži antioksidanse, pa samim tim ima i dvostruki učinak na naš organizam. Crni čaj se jedino ne preporučuje osobama koje pate od anemije, jer sprječava apsorpciju željeza u krvi. Ukoliko ste negdje čuli da crni čaj sadrži mnogo kofeina, više ne morate da brinete. Naučnici potvrđuju da crni čaj neće poremetiti našu hidro ravnotežu.
Crni čaj je također dobra zamjena za kafu. Preporučuje se piti kuhane čajeve, a ne one koji se mogu kupiti u flašicama, jer su oni puni šećera. Crni čaj se proizvodi fermentacijom lišća i ima najveću razinu kofeina i koristi se za temelj drugim čajevima. Crni čaj pomaže plućima pušača, ali i nepušača koji su izloženi dimu cigareta. Crni čaj pored svega navedenog smanjuje i rizik od moždanog udara.
Zato vam preporučujemo da pored dovoljne količine vode koju pijete dnevno unesete u svoj organizam i nekoliko šoljica čaja.