fredag 2 januari 2015

BISMILLAH-KURKUMA-ALLAHOVE BLAGODATI







Kurkuma - čudo prirode

Energetska i nutritivna vrijednost[uredi VE | uredi]

Energetska vrijednost 100 g mljevene kurkume iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 65% ugljikohidrata, 8% bjelančevina i 10% masti[2]
Od minerala u kurkumi se nalaze kalcij (183 mg što čini 23% RDA), željezo (41,5 mg što čini 300% RDA), magnezij(193 mg što čini 51,5% RDA), fosfor (268 mg što čini 38,3% RDA), cink (4,4 mg što čini 44% RDA), bakar (0,6 mg što čini 60% RDA), mangan (8 mg što čini 400% RDA) i selen (4,5 mcg što čini 8%RDA).
Od vitamina kurkuma sadrži vitamin C (26 mg što čini 32,5% RDA), tiamin ili vitamin B1 (0,2 mg što čini 2% RDA),riboflavin ili vitamin B2 (0,2 mg što čini 14,3% RDA), niacin ili vitamin B3 (5,1 mg što čini 32% RDA), piridoksin ili vitamin B6 (1,8 mg što čini 128,5% RDA), vitamin K (13,4 mcg što čini 18% RDA) i vitamin E (3,1 mg što čini 26% RDA).
Od ostalih nutrijenata kurkuma na 100 g sadrži vlakana 21 g.

Ljekovitost[uredi VE | uredi]

Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u upotrebi preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidacijukolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara[3]
Protivupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvog otrovnog djelovanja. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest iliulcerozni kolitis). Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Kurkuma na 100 g sadrži 21 g prehrambenih vlakana.
Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva,prostatepluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostatepripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetačekupusakelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Kvercetin iz luka i kurkumin mogu zaštititi probavni sustav od oštećenja koja prethode pojavi raka. Prehrana obogaćena kurkumom može inhibirati neke od rizičnih faktora okoliša koji utječu na pojavu leukemije kod djece. Laboratorijske studije daju obećavajuće rezultate o povoljnom djelovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacijske sposobnosti jetre.
Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno upotrebljava, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr.Alzheimerova bolest). Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multipleskleroze.
Osim toga prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. UKini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, neki izvori navode da može pomoći kodpsorijaze i ostalih upalnih procesa kože.
Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog smanjenja rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa. Redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija. Kod odabira začina savjetujemo čistu kurkumu, umjesto mješavina za curry, u kojoj se nalazi vrlo mali postotak kurkume.

Probavne smetnje[uredi VE | uredi]

Kurkuma se smatra lijekom protiv nadimanja. Može biti dodana u hranu, uključujući rižu i grah, za poboljšanje probave, smanjenje plinova i nadutosti. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur. Time se poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti. Ona može biti konzumirana kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombiniraju s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma je korisna za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju problema s plinovima i nadutosti. Bez obzira na koji način se kurkuma konzumira, ona je korisna za probavni sustavi jetru.

Bolesti jetre[uredi VE | uredi]

Kurkuma je korisna zbog svoj utjecaja na jetru. Ljekovito bilje i određena hrana mogu ojačati jetru. Kurkuma ima slične sastojke za zaštitu jetre kaočičak i artičoka. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što suhepatitisciroza i žutica.

Rak[uredi VE | uredi]

Nedavna znanstvena istraživanja potvrđuju da kurkuma može izliječiti niz bolesti, a također se otkrilo da kurkuma može obuzdati rast raznih vrsta raka. Kurkuma se koristi za liječenje raka kože ili prekancerogenih stanja kože. [4]

Ateroskleroza[uredi VE | uredi]

Kurkuma može pomoći u prevenciji začepljenja arterija koje postupno mogu izazvati srčani ili moždani udar na jedan od dva načina. Kurkuma snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola. Oksidirani LDL na stjenkama krvnih žila i doprinosi formiranju aterosklerotskog plaka. Kurkuma također može spriječiti nakupljanjetrombocita uz stjenke ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti prikupljeni na mjestu oštećenja krvnih žila uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Osteoartritis[uredi VE | uredi]

Kurkuma može pomoći osloboditi od simptoma osteoartritisa zbog svoje sposobnosti da smanji bol.

Menstrualni problemi[uredi VE | uredi]

Za žene koje pate od menstrualnih grčeva, ekstrakt kurkume dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije može pomoći. Kurkuma smanjuje grčeve tako da može smanjiti težinu bolova, ako ne i potpuno ukloniti bolove.

Bakterijske infekcije i rane[uredi VE | uredi]

Kurkuma je korisna kao vanjski antibiotik u prevenciji bakterijske infekcije rana.

Drugi zdravstveni poremećaji[uredi VE | uredi]

Kurkuma smanjuje zagušenja i upale. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva. Redovita uporaba kurkume može pomoći kod kolitisa, Crohnove bolesti i proljeva. Svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisuremogu se smanjiti primjenom kurkume. Kurkuma također može pomoći kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze iakni[5] Aktivna tvar kurkume kurkumin svojim antioksidacijskim djelovanjem može usporiti ili spriječiti pogoršanjeparkinsonove bolesti[6][7]

Priprema jela s kurkumom[uredi VE | uredi]

Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curryja.
Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim kuhinjama južne AzijeAfrike,Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Pretjerana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim okusom. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.
Koristi se u mješavinama začina na Karibimasjevernoj Africi i Indoneziji. U industrijski obrađenim namirnicama kurkuma je prisutna u gorušici, umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva. Dipovi s majonezom za povrća i bijela mesa, s kiselim vrhnjem i mladim lukom uz povrće na žaru, te jogurtom i vlascem uz svježe krastavce i rajčicu.
Za juhe, umake i rižu dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuhanja. Prstohvat praha dodajte i u tijesto za palačinke, pa ih pečene punite povrćem, mesom peradi, riba i rakova. U modernoj kuhinji odresci od lososa pečeni na roštilju, posluženi s kuhanim šparogama i pireom od krumpira, preliveni toplim holandskim umakom uz dodatak kurkume, korijandera i peršina, ugodit će svakom gurmanskom nepcu.
U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin, a jedno od poznatijih je Dal Makhani, jelo od leće i mahunarki, s umakom od rajčice, maslaca i vrhnja, oplemenjeno specifičnim začinima tog podneblja. Mlaćenica s kurkumom koristi se kao pomoć kod želučanih smetnji. U Japanu je popularančaj od kurkume.
Kao začin kurkuma je prisutna u jelima iz Afrike, naročito Maroka poput tradicionalne tangine, vrste peke bilo da je povrtna ili pileća s cous-cousom, janjeća s povrćem i dr. Upotrebljava se i u mariniranom povrću, relishima ichutneyima.

Kupovanje i čuvanje[uredi VE | uredi]

Kurkuma se rijetko može nabaviti svježa izvan zemlje porijekla, a glavni proizvođači su IndijaKina i Indonezija. Kurkuma u prahu dostupna je tijekom cijele godine i kao takva snažne je žutonarančaste boje, te dosta nalikuje curryprahu, u kojem je jedan od najznačajnijih sastojaka. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.
Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.
Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.
Ona  je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lijepu žutu boju.
Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid.
Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte strahovati. To je prirodno bojilo kurkumin!


Ljekovita svojstva kurkume


Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća.
Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti.

U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.
Kurkuma koristi se za...
 
  • jačanje probave
  • obnavljanje crijevne flore
  • smanjenje nadutosti
  • čišćenje jetre i žučnog mjehura
  • normalizaciju menstruacije
  • smanjenje upala kod artritisa
  • čišćenje krvi
  • stimuliranje rada metabolizma
  • kožne probleme
  • tegobe dišnih putova
  • protiv gljivica i bakterija
  • protiv crijevnih parazita

Kod nas je kurkuma bila posve nepoznata do kasnih godina 20. stoljeća.
Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju ljekoviti sastav i djelovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani.
Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija.
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa,dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.


Štiti od mnogih vrsta raka


Jedna od najbitnijih značajki kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njezinih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava.
Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika.
Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke.
Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.


Učinkovito pomaže kod reume i artritisa

Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa.
Neke biljke djelotvornošću premašuju konvencionalne lijekove protiv artritisa, a među njima je i kurkuma.
Kurkuma je dokazala svoje protuupalno djelovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin - glavni aktivni sastojak u kurkumi - učinkovito je ublažio jutarnju ukočenost iotekline zglobova.
1200 mg kurkumina je djelovalo protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona.
Za razliku od konvencionalnih lijekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.
Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da potiče stvaranje Cox-2-enzima, koji umanjuje bol uzrokovanu artritisom.


Pomaže kod kolesterola, šećera i gljivica


U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju kolesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih tvari.
Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.
Osim za unutarnje probleme, kurkuma je odlična i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim stafilokokom.
Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide
Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno - u obliku paste napravljene od žličice kurkume i malo vode.
U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od kurkume koža postaje čista, glatka i svježa. Zbog toga se tradicionalno koristi za uljepšavanje mladenke prije vjenčanja.
U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.


Kurkuma u kulinarstvu


Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače... 
Obično je dovoljno samo 1/2 - 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Ne morate nužno kuhati s kurkumom. Ako vam ne odgovara okus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.
Možete pripremiti i čaj od kurkume, koji je osobito popularan u Japanu. Da biste pripremili čaj, potrebno je dodati žličicu kurkume u šalicu vruće vode.


Recepti


Drobljenac sa začinskim biljem
Evo jednog zdravog i brzog recepta za početak dana.
Sastojci:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 mali sjeckani crveni luk
  • 350 grama mekanog tofua
  • sol
  • malo papra
  • malo kurkume (na vrh noža)
  • 1 šalica polutvrdog kravljeg sira (naprimjer Cheddar)
  • 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka

Pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Zatim nadrobite tofu, začinite solju, paprom i kurkumom. Kuhajte 5 minuta često miješajući dok ne dobije laganu smeđu boju.
Maknite s vatre i dodajte sir, bosiljak i timijan i miješajte dok se sir ne otopi.
Drobljenac možete poslužiti s integralnim tostom ili domaćim mlijekom.


Krumpir s kurkumom
Sastojci
  • 2,5 kg krumpira
  • sol
  • papar
  • 1,5 žličice kurkume
  • malo sušenog chillija
  • 4-5 žlice maslinovog ulja

Kuhajte krumpir u slanoj vodi cca 8 minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje te začinite začinima i uljem. Pecite na 200 °C 40-45 minuta dok ne pozlati i postane hrskav.
Dodajte kurkumu u vaš svakodnevni meni! Ona će vašim jelima dati prekrasnu boju i aromu, a ujedno će vas zaštititi od mnogih bolesti.

Neki od prijedloga kako koristiti kurkumu
  • Svakodnevno kao začin u kuhanju. Otopite Ghee, dodajte žličicu kurkume i lagano ostavite na vatri 15tak sekundi…
  • Pomješajte kurkumu s medom i popijte u mlijeku
  • Tinktura (sa cijelom kurkumom)
Zlatno mlijeko
Upravo pišem recept za vrlo popularan ayurvedski napitak od kurkume – Zlatno mlijeko. Recept ću uskoro objaviti ovdje na blogu, a do tada, probajte pastu od kurkume…
PASTA OD KURKUME
  • 250ml sezamovog tahinia
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1/4 šalice meda
  • 1/4 šalice limunovog soka
  • 1/4 do 1/2 šalice praha kurkume
 Ovu pastu, primjerice, možete koristiti kao namaz na krekere ili sendvič. Dodajte salati
Slika zaslona 2013-03-27 u 07.47.23Kurkuma je jedna od najprisutnijih ljekovitih biljaka, odnosno začina u Ayurvedskoj medicini i kuhinji. Ljekovita svojstva kurkume poznata su stoljećima, osobito na Istoku. Na Zapadu također zadnjih godina privlači pažnju, a sve više istraživanja potvrđuju mnoga ljekovita svojstva kurkume. Pokazuje odlična svojstva u tretiranju bilo koje neravnoteže i pročišćavanju tekućina u tijelu (rasa) i krvi (rakta). Čisti toksine iz tijela na svim razinama. U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod diabetesa i artritisa. Budući da potiče protok krvi i energije u abdomenu, maternici i cijelom tijelu, pogoduje uravnoteženju gotovo svih disbalansa ženskih reproduktivnih organa. Ublažava upale, bolove, korisna je i u tretiranju jetre. Balansira probavu. Odgovara svim trima došama, no zbog njezine isušujuće kvalitete i tople energije, Vata i Pitta doša trebaju ju koristiti umjereno. Kurkuma ostvaruje najbolje djelovanje ukoliko ju pomješate s malo crnog papra (3%) i ukuhate u Ghee. Svoj puni potencijal ostvaruje puno bolje u toj kombinaciji (Ghee i crni papar), nego ako ju otopimo u vodi i popijemo.
Botanički naziv: Curcuma longa
Ayurvedski naziv / na Sanskritu: Haridra
Porodica: Zingiberaceae
Dio koji se koristi: gomolj
Probava i jetra
Kurkuma ima zagrijavajuću energiju i kao takva potpomaže balansiranju probavnih vatri. Ublažava plinove, te ima jako protuupalno djelovanje, osobito u području probavnog trakta. Zbog toga se preporučuje kod divertikulitisa, kolitisa i iritabilnog kolona, te kod svih crijevnih infekcija i sluzi.
Kurkuma ubija patogene bakterije i sagorjeva toksine (ama) u probavnom traktu. Posljednja istraživanja pokazuju kako učinkovito djeluje kod prevencije raka debelog crijeva. Njezin gorki i opor okus igra važnu ulogu kod probavnih vatri i rasa dhatu (tekućine u tijelu) stoga je iznimno učinkovita kod balasiranja, te čišćenja tekućina u tijelu i krvi.
Slika zaslona 2013-03-27 u 07.47.46Oporo svojstvo kurkume zaustavljaju krvarenje unutar probavnog sustava. Preporučuje se kod čira na želucu jer smanjuje upalu, zaustavlja krvarenje, pomaže u preveniranju infekcije. Iz istog razloga pomaže kod upala i bolova uzrokovanih hemoroidima. U ovom slučaju može se upotrebljavati i oralno i površinski. Pazite kad ju upotrebljavate površinski, jer nakon kurkume sve ostaje žuto…
Kurkumu ubrajamo i u skupinu biljaka cholagogue, što znači da potiče izlučivanje žuči. Kontinuirano konzumiranje kurkume može spriječiti nastajanje žučnih kamenaca, no treba naglasiti kako se preporučuje izbjegavati kurkumu ukoliko su žućni kamenci prisutni.
Kurkuma potiče protok žuči kroz jetru. To je osobito važno, jer je od velike pomoći u probavljanju masnoća. Bilježi hepatoprotektivna svojstva, što znači da prevenira cirozu i druga teška oboljenja jetre.
Kurkuma je snažan antioksidant. Djeluje protiv teških kancerogena, poput dima cigarete i ostalih štetnih utjecaja iz okoline. Redovitim konzumiranjem kurkume pomažemo jetri da se lakše oslobodi metaboličkog otpada.
Kurkuma potiče zdravu crijevnu floru, zdravu probavu i jača imunitet. Koristi se i kod gljivičnih infekcija, te kandide.
Zdravlje Srca
Kurkuma pomaže u ublažavanju lošeg kolesterola (LHL). Znanstvenim istraživanjima potvrđeno je kako kurkuma ublažava začepljenje krvnih žila, potiče cirkulaciju i smanjuje krvni tlak. Pospješuje ozdravljenje nakon operacije srca.
Imunitet
Postoje brojne studije koje dokazuje kako kurkuma prevenira karcinom, te zaustavlja metastaze. Kurkuma je odlična u tretiranju anemie, jer potiče razvoj krvnih zrnaca. Nebrojeno je mnogo načina na koje kurkuma djeluje da bi ojačala imunitet.
Antibiotik
Kurkuma je izvrstan antibiotik, koristi se kod raznih infekcija, temperature, grlobolje, te u u prevenciji i tretiranju viroze i gripe, bronhitisa…
Zdravlje kostiju, snaga i fleksibilnost
Kurkuma odlično pomaže kod oboljenja kostiju. Zbog svog izuzetnog protuupalnog djelovanja, preporučuje se kod artritisa i ostalih kroničnih oboljenja kostiju. Obnavlja kosti i ublažava bolove. Za osobe kod kojih je artritis popraćen suhoćom, preporučujem kurkumu konzumirati u kombinaciji s Gheeom i sljezom.
Kukruma se može uzimati i preventivno kako bi održavali zdravlje kostiju. Jogiji nerijetko uzimaju kurkumu kako bi održavali svoje tijelo, zglobove i ligamente fleksibilnima.
Kurkuma izuzetno pomaže kod raznih vrsta bolova. Kod bolnih zglobova i uganuća, osim oralno, koristimo ju i površinski u obliku krema, masti i balzama. Kod kronične boli i upale zglobova potrebno ju je koristiti svakodnevno kroz određeni vremenski period.
Kurkuma se također preporučuje koristiti nakon operacija, pomoći će izlječenju i zacjeljenju tkiva, te ublažiti ožiljke.
Zacjeljivanje rana i zdravlje kože
Kurkuma se može uzimati i oralno i površinski za zdravlje kože. Koristimo ju za ublažavanje akni, edema, psorijaze, urtikarije.
Kurkuma u prahu brzo zaustavlja krvarenja, dovoljno je da ju samo posipamo po rani. Također, posjeduje svojstva u liječenju gljivičnih infekcija, primjerice atletskog stopala. To radimo na način da od kurkume napravimo pastu (možemo promješati s Ghee) i nanesemo na područje infekcije.
U Indiji, kurkuma se često koristi kod zubobolje i oboljenja desni.
Nervni sustav
Poput ružmarina, kurkuma je zadnih godina u fokusu znanstvenika koji potvrđuju njezine kvalitete u preveniranju Alzeheimerove bolesti. Neki teoretičari navode kako je upravo zbog kurkume, koja je jedan od osnovnih začina u Indiji, na tom podkontinentu najmanja oboljelost od Alzeheimerove bolesti.
Diabetes (Tip I)
Zbog svojstva da snižava šećer u krvi i potiče metabolizam glukoze, odnosno čišćenja toksina, kurkumu u Ayurvedi često koristimo kod osoba s Diabetesom (Tip I).
PMS i zdravlje žene
Budući da kurkuma potiče cirkulaciju krvi u abdomenu, maternici i cijelom tijelu, često ju koristimo za mnoge PMS i menstrualne simptome. Također djeluje kao antispazmotik, dakle opušta mišiće i ublažava menstrualne grčeve. Ciste, endometrioze, dismenorea, amenorea… svi ovi disbalansi liječe se poticanjem cirkulacije i energetskog protoka u abdomenu i ženskim organima. Kurkuma u ovim slučajevima bitno može pomoći.
Slika zaslona 2013-03-27 u 07.46.28
Botanički detalji
Kurkuma raste u tropima. U Indiji raste 80% kurkume na svijetu. Amerika je najveći uvoznik kurkume, prvenstveno zato jer od nje pravi žuti senf.
Kurkuma je višegodišnja biljka. Njezini cvjetovi rastu na stabljici, bijele su, žute ili ružičaste boje. Kurkuma naraste od 3-5 metara. Listovi su dugi i glatki. U Indiji svježe listove kurkume nerijetko koriste kako bi u njih zamotali hranu dok se kuha.
Kurkumin je najljekovitiji dio kurkume, osobito kada su u pitanju protuupalna svojstva. On kurkumi daje žutu boju.
Kurkuma se stoljećima koristila kako bi detektirala lužnatu otopinu. Kemičari su 1870. godine zaključili kako korjen kurkume mijenja boju kada je izložen lužnatoj kemijskoj otopini. Godinama se papiricod kurkume koristi u te svrhe, sve dok ga u zadnje vrijeme nije zamijenio lakmus papir.
Upotreba kurkume
  • Dnevno preporučujem 3-10 g kurkume, s vremenom se doza može pojačati i do 30g po potrebi
  • Kurkuma najbolje djeluje ako joj dodate 3% crnog papra
  • Kurkuma puno bolje djeluje u kombinaciji s Ghee, nego samo u prahu. Stoga ju preporučujem umješati u otopljeni Ghee i tako kuhati na vrlo laganoj vatri pola sata

Lecenje uz pomoc kurkume kod razlicitih patologija.


Standardna doza: u hranu se dodaje oko 1/8 do 1/4 kasikice kurkume u svaki obrok.
1. Gastroenteroloska oboljenja. Kao jak antiseptik, kurkuma je veoma efikasna kod bolesti zeluca i creva, posebno za hronicne dijareje i nadutosti stomaka.
Doza: 1 kasikica kurkume u prahu rastvorena u casi vode.
2. Bolesti grla. Ispiranje grla sledecim rastvorom: 1/2 kasikice kurkume i 1/2 kasikice soli rastvorene u casi tople vode. Nekoliko puta dnevno ispirajte ovim rastvorom grlo i upala ce brzo proci.
3. Dijabetes. Za kontrolu nivoa secera u krvi i smanjenja doze sintetickih lekova preporucuje se kurkuma sa tabletom Mimie. Standardna doza: 500 mg kurkume sa jednom tabletom Mumie, dva puta dnevno.
4. Za bol u zglobovima i bolesnu kicmu preporucuje se ukusan napitak „Zlatno mleko„, koji pomaze kod ponovnog uspostavljenja „kicmenog maziva“ i ispira naslage soli.
5. Zapaljenske bolesti desni. Ispiranje: 1 kasikica kurkume rastvorena u casi tople vode.
6. Anemija. Kurkuma je veoma bogata gvozdjem. Pola kasikice kurkume, pomesane sa malo meda – odlicna kombinacija za apsorbovanje gvozdja.
7. OpekotinePasta od kurkume pomesana sa sokom aloe. Takodje , pasta od kurkume odlicno je sredstvo protiv koznih bolesti i ekcema.
8. Pri trovanju hemikalijama. Kurkumu se preporucuje dodavati u ishranu (pola kasikice na svaki obrok) pri trovanju hemikalijama i insekticidima.
9. Prehlada, kasalj, grip. Pola kasikice kurkume u prahu pomesati sa 30 ml toplog mleka. Uzimati 3-4 puta dnevno.
10. Faringitis. Kasikicu meda pomesati sa pola kasikice kurkume u prahu. Drzati u ustima nekoliko minuta, 3-4 puta dnevno.
Kurkuma ima veoma snazan uticaj na organizam. Ako koristite lekove, konsultujte svog lekara, da izbegnete nezeljene posledice.
Kurkuma je kontraindikovana u sledecim slucajevima:
– zutica
– bolesti zuci
– u velikim dozama u trudnoci i kod bolesti gastritisa i cira na zelucu
– deci ispod 5 godina starosti