Najzdravije namirnice svijeta: čili
Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum.
Energetska i nutritivna vrijednost
Energetski sadržaj 100 g čilija u prahu iznosi 314 kcal / 1314 kJ. Od toga 55% ugljikohidrata, 17% masti i 12% proteina.
Odličan je izvor minerala željeza (14 mg što čini 142% RDA), magnezija (170 mg što čini 49% RDA), fosfora (303 mg što čini 38% RDA), kalcija (278 mg što čini 28% RDA) i dobar izvor selena (6 μg što čini 11% RDA).
Od vitamina odličan je izvor vitamina A (1,5 mg što čini 185% RDA), vitamina K (105,7 μg što čini 106% RDA), vitamina C (64,1 mg što čini 106% RDA), riboflavina (0,8 mg što čini 61% RDA), niacina (8 mg što čini 50% RDA), tiamina (0,3 mg što čini 37% RDA), vitamina E (29 mg što čini 20% RDA) i dobar izvor piridoksina (3,7 mg što čini 19% RDA), folne kiseline (60 μg što čini 15% RDA) i kolina (66,5 mg što čini 13% RDA).
U sastavu 100 g čilija nalazi se 34 g dijetalnih vlakana, 15 mg beta-karotena, 83 mg fitosterola, 310 μg luteina i zeaksantina, 21 μg likopena i 2,7 mg betaina.
Energetski sadržaj 100 g crvenih čili papričica iznosi 40 kcal / 166 kJ. Od toga 8,8% ugljikohidrata, 1,87% proteina i 0,4% masti.
Čili papričice sadrže raznolike minerale, ali u količinama ispod 10% RDA. Od vitamina odličan je izvor vitamina C (143,7 mg što čini 240% RDA) i dobar izvor vitamina K (14 μg što čini 14% RDA).
U sastavu 100 g čili papričice nalazi se i 1,5 g dijetalnih vlakana, 534 μg beta-karotena, 709 μg luteina i zeaksantina.
DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA - Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).
Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka.
Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin.
Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.
U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač.
Veliki ljubitelji papreno ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.
Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu.
I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.
Zašto je čili zdrav?
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.
Ljute papričice:
1. Djeluju antiupalno
zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa
2. Sprečavaju bol
najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
4. Poboljšavaju probavu
prema ayurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
5. "Hrane" naš imunitet
žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
6. Sprečavaju rak prostate
istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi "ubojica" stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
7. Potiču mršavljenje
ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
8. Sprečavaju čir na želucu
dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2
redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.
Kakve vrste paprike koristiti
Ljutina paprike ovisi o njezinoj vrsti. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.
Ljutina paprike se mjeri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste Scovillove jedinice:
pepperoncini = 100 - 500 jedinica
pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica
rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica
jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica
wax = 5 000 - 10 000 jedinica
vserrano = 10 000-23 000 jedinica
kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30 000 − 50 000 jedinica
crvena savina habanera = 360 000 − 500 000 jedinica
naga viper, infinity čili - 855 000 − 1 500 000 jedinica
Tabasco umak koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.
Generalno, čim je papričica (ili umak) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.
Ljutina koju daje kapsaicin utječe na potrošnju energije, tj. povećava termogenezu (povećava metabolitičku aktivnost) i upotrebu kisika, do 20 minuta nakon konzumacije. Iz toga se zaključuje da čili može pomoći pri regulaciji težine. U prilog tome idu i studije na eksperimentalnim životinjama znanstvenika sa Sveučilišta u Tajvanu objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, koje su pokazale utjecaj na inhibiciju rasta stanica masnog tkiva. Heidi Allison, medicinski specijalist pri internacionalnoj farmaceutskoj kompaniji izdala je knjigu The chili pepper diet u kojoj tvrdi da čili u hrani smanjuje apetit, potiče metabolizam, općenito govori o pozitivnom djelovanju kapsaicina na reduciranje tjelesne težine.
U časopisu American Journal of Clinical Nutrition australski znanstvenici su objavili rezultate studije koja ispituje utjecaj čilija na smanjenje rizika od hiperinzulinemije (povećane količine inzulina u krvi), poremećaj povezan s dijabetesom tipa 2. Kada se jelu doda čili, količina inzulina potrebnog za smanjenje šećera je manja, a značajnije se smanji kada se čili redovito konzumira
Pilot studija provedena na Sveučilištu Tasmanija, School of Life Science otkrila je da redovita konzumacija čilija može poboljšati i regulirati san, što povoljno utječe na kardiovaskularno zdravlje.
Vanjska primjena kapsaicina u obliku krema ublažava boli na koži koje uzrokuje herpes zooster, neuralgija ili postoperativne traume vezane uz amputaciju.
Jedno upozorenje, prevelike količine čilija mogu imati utjecaj na pojavu raka želuca. Ljutina se može razblažiti čašom mlijeka ili jogurtom
Kulture koje u pripremi jela koriste veće količine čilija imaju niži stupanj pojave srčanog i moždanog udara te plućnu emboliju. Rezultati jedne studije upućuju na to da začinjavanje jela čili paprikama može zaštititi masti prisutne u krvi od oštećenja slobodnim radikalima, prvom stupnju koji vodi k aterosklerozi. Australski istraživački tim objavio je studiju u British Journal of Nutrition o utjecaju kapsaicina na smanjenje oksidacije kolesterola što reducira rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Cancer Research, u svibnju 2006. govori da postoji mogućnost da kapsaicin iz čilija može spriječiti širenje tumornih stanica prostate, a neke studije upućuju i na sprječavanje širenja raka jetre.
Uz čili je vezana predrasuda o tome da doprinosi nastajanju čira želuca. Međutim istina je upravo suprotno, čili uništava štetne bakterije (kao što je Helicobacter pylori) i potiče lučenje zaštitnih želučanih sokova.
Balzam od čilija
~ protiv bolova u kostima, zglobovima i misicima ~Ljekovitost
Američki starosjeditelji od davnina upotrebljavaju čili papriku kao lijek. Koristi se i u indijskoj ayurvedi, te kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini, kao pomoć kod probavnih problema, za stimulaciju apetita, bolove u mišićima i ozebline. U Europi i Americi koriste se preparati za vanjsku uporabu- melemi, gelovi i oblozi, za smanjenje bolova vezanih uz osteoartritis, reumatoidni artritis, bolove u mišićima i zglobovima i za poboljšanje cirkulacije
Kapsaicin snižava temperaturu, djelovanjem na moždani centar za regulaciju tjelesne temperature. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine.
Pri vanjskoj uporabi pokazuje snažno analgetsko djelovanje, Ublažava bol tako što uništava tzv."spoj P" koji se nalazi u živčanim stanicama i zadužen je za prijenos osjeta boli u mozak. Ovaj učinak je privremen.
Čili paprika stimulira cirkulaciju krvi, snižava krvni tlak i nivo kolesterola u krvi. Tinktura od čili paprike je efikasna prva pomoć kod infarkta i krvarenja.
Pospješuje probavu, pa se koristi kao sredstvo za smirivanje probavnih smetnji.
Izaziva pojačano znojenje, čime pomaže liječenje prehlade, problema sa sinusima i groznice. Pospješuje izbacivanje sluzi iz pluća.
Kapsaicin smiruje migrenu i reumatoidni artritis. Korištena kao oblog, čili paprika smanjuje bol u donjem dijelu kralježice.
Kapsaicin i drugi sastojci čili paprike djeluju i na:
- smanjenje agregacije (nakupljanja) trombocita
- dijabetičku neuropatiju
- postoperativnu bol (mastektomija - odstranjivanje dojke ili amputacija udova)
- mišićnu bol uzrokovanu fibromialgijom
- bolove uzrokovane Raynaudovom bolesti
- bolove kod herpes zostera (neuralgija) i dr.
Kapsaicin je jedan od glavnih sastojaka sprejeva za samoobranu. Takoder je repelent, pa se koristi u sredstvima protiv mravi i žohara.
Pored toga, idealan je pojačivač okusa koji ne povećava broj kalorija u obroku. Bogat je beta-karotenom koji se u krvi pretvara u vitamin A i pomaže pri borbi sa infekcijama.
Čili paprika slovi kao i učinkovito sredstvo protiv mamurluka, ali i kao afrodizijak.
Dobro je znati
- male kolicine čili paprike su ljekovite, dok prekomjerena upotreba moze uzrokovati probavne, bubrezne i jetrene tegobe
- uzimanje čili paprike ne preporuca se kod cira na zelucu i hemoroida
- čili papriku ne uzimati u isto vrijeme s anelgeticima i lijekovima za snizenje krvnog tlaka
- kod vanjske primjene, pripravke od čilija ne koristiti duze od 2 dana. Nakon 14 dana, pripravci se mogu ponovo primijeniti na istom mjestu
- pripravke od čilija ne nanositi na ispucanu kozu i otvorene rane
- kapsaicin u svjezem i suhom čiliju moze izazvati upalu koze, pa kada radite sa čilijem stvaite rukavice (za svaki slucaj)
- sto se čili duze kuha, okus ce mu biti jaci
- da bi se prigusila ljutina i osjecaj paljenja u ustima i zelucu, sa čili paprikom treba jesti rashladeni jogurt kao sto to cine Indijanci ili uz jelo piti pivo kao sto to cine Tajlanđani. vatru u ustima će smanjiti i nekoliko gutljaja mlijeka ili nekoliko zlica sladoleda.
Balzam od čilija poboljsava cirkulaciju krvi i tako ublazava bolove. Etericno ulje ruzmarina ima slicno djelovanje, ali mnogo djelotvornije prodire u kozu pa dodatno pojacava anelgeticko djelovanje kapsaicina.
30 ml ulja od čilija
2 g pčelinjeg voska
20 kapi etericnog ulja ruzmarina
Otopiti pcelinji vosak. Ulje od čilija zagrijati i polako umijesati u vosak. Nastavite mijesati dok se krema ne ohladi i ne zgusne. Tada umijesati etericno ulje ruzmarina. Balzam staviti u posudicu. 2-3 puta na dan uljem namazati bolesni dio tijela.
Čili paprika u kozmetici
Vanjskom uporabom, u obliku gelova, melema i obloga smiruje kožne probleme, kao i svrbež kod psorijaze.
Čili paprika je efikasno sredstvo protiv opadanja kose
Čili paprika je u mnogim kulturama tradicionalno sredstvo koje se koristi za prevenciju opadanja kose, kao i za ponovni rast kose. Kapsaicin zagrijava i stime stimulira folikule kose, čime se smanjuju upale i potiče rast nove kose. Nedavne studije u Japanu (Journal of Growth Hormone & IGF Research, listopad 2007), pokazale su da je nakon 5 mjeseci oralnog uzimanja kapsaicina,osobama koje su patile od alopecije narasla kosa u znatnijoj mjeri (65%) u odnosu na grupu koja je uzimala placebo (12%).
Ovaj tretman se može provoditi na dva načina:
1. Oralno uzimanje - 6 mg kapsaicina dnevno rezultira ponovnim rastom kose. Mogu se koristiti kapsule čistog kapsaicina, kojih ima na tržištu, ili se može mljevena čili paprika dodavati u hranu. Žličica paprike je dovoljna dnevna doza. Ako se koriste kapsule, nećete imati osjećaj da vam se tijelo grije. Prema nekim istraživanjima, postiže se još bolji rezultat ako se uz kapsaicin uzimaju i izoflavonoidi- najbolji izvor je soja, koja sadrži oko 200 mg izoflavonoida/ 100 grama.
2. Vanjska primjena - kao alternativa, čili paprika se može nanositi direktno na vlasište, u obliku različitih preparata. Neki od tih preparata su:
Efikasan preparat protiv opadanja kose
15 gr tinkture čili paprike
10 g ricinusovog ulja
100 gr rakije lozovače
po želji eterično ulje ruže
Pasta od čili paprike
Napravite gustu pastu od mljevene čili paprike i destilirane vode. Nanesite na vlasište, ostavite da djeluje 30 minuta i isperite.
Sprej od čili paprike s jabučnim octom
Pomiješajte 3 i pol žličice mljevene čili paprike s 0,5 litara jabučnog octa. Sprejajte vlasište i ostavite da djeluje 30 minuta prije ispiranja.
Upozorenje
Svjesna sam da je ćelavost veliki udarac muškom egu, ali znajte da sva navedena sredstva za vanjsku uporabu koja sadrže čili papriku su iznimno nadražujuća. Ako ste se ipak odlučili pokušati neki od navedenih tretmana, budite svjesni da ćete morati pretrpiti popriličnu bol. Nikako ne dopustite da vam sredstvo dospije u oči, i temeljito ga isperite s kose nakon tretmana!
Sredstvo za povećanje usana s čili paprikom
Ako želite povećati usne bez silikonskih i inih injekcija, ovo je za vas idealan način.
(2 tube balzama za usne)
mljeveni đumbir
mljevena crvena paprika
1-2 kapi eteričnog ulja paprene metvice
Otopite balzam za usne i dodajte malu količinu mljevenog đumbira i čili paprike- oko 1/10 žličice. Dobro promiješajte i u prohlađeno dodajte eterično ulje. Ulijte u malu posudicu i ostavite otvoreno dok se ne skrutne. Nanesite vrlo malu količinu na usne! Ovaj preparat će izazvati lagano trnjenje usana, ali će ih povećati, jer čili paprika pojačava cirkulaciju krvi i zagrijava usne! Eterično ulje metvice će malo rashladiti i osvježiti usne.
Sjajilo za usne s čili paprikom
Isti efekt privremenog povećanja usana ćete dobti ako mrvicu mljevene čili paprike dodate u sjajilo za usne.
Zagrijavajući piling za stopala s čili paprikom i đumbirom
Izniman je za hladne zimske dane, jer poboljšava cirkulaciju krvi. Nakon tretmana stopala će vam biti meka i relaksirana.
80 g smeđeg šećera
80 g bademovog ulja
6 kapi eteričnog ulja naranče
2 kapi eteričnog ulja đumbira
1 razom puna žličica čili paprike
U plastičnoj zdjeli pomiješajte šećer i bademovo ulje. Dodajte eterična ulja i dobro promiješajte. Na kraju dodajte čili papriku i ponovo promiješajte. Sjedite na rub kade i šakom pilinga snažno izmasirajte jedno, pa drugo stopalo. Ne zaboravite prste, zglobove, ni pete, a posebno obratite pozornost na zadebljane dijelove kože. Dobro isperite i posušite stopala.
Oprez: Pazite da vam piling ne dođe u kontakt s očima i sluznicom, a također, nakon pilinga dobro isperite kadu, jer uroniti čitavo tijelo u kupku s ljutom čili paprikom može biti vrlo bolno iskustvo! (by Mila Prlj)
Jednostavan način da ljutu papriku dodate u Vaš meni
Vrlo jednostavan način da dodate ljuti okus u Vaš svakodnevni meni jest da uz jelo koristite svježe ili ukiseljene ljute feferone ili gotove umake od čilija. Možete koristiti i čili u prahu, posipajući njim jela.
U trgovinama indijske hrane možete pronaći zdrav i ukusan indijski pickles - ljuti fermentirani proizvod od limete, manga, ulja gorušice, čilija i drugih začina.
Možete dodavati čili i tijekom pripreme jela - ali pripazite da ne otjerate od stola prijatelje ili članove obitelji!
Koju količinu ljute paprike unositi?
Unos ljute paprike ovisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži - što se vidi po njezinoj ljutini.
Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog okusa potrebna je zlatna sredina. Ayurveda govori o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje.
Obično, dovoljno je da unesete 1-2 žličice ljute paprike dnevno.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar