måndag 13 oktober 2014

BISMILLAH-LANENO SJEME-ALLAHOVE BLAGODATI





LJEKOVITOST LANENOG SJEMENA

Ljekovitost lanenog sjemena

Lanene semenke ublažavaju valunge

Britanski naučnici su sproveli istraživanje tokom kojeg je 29 žena u menopauzi koje pate od valunga (napada vrućine) uzimalo 40 grama usitnjenih lanenih semenki dnevno. Rezultati su pokazali smanjenje učestalosti valunga za 50 odsto, a intenzitet napada vrućine bio je manji za 57 procenata.
   


Britanski naučnici su sproveli istraživanje tokom kojeg je 29 žena u menopauzi koje pate od valunga (napada vrućine) uzimalo 40 grama usitnjenih lanenih semenki dnevno.

Rezultati su pokazali smanjenje učestalosti valunga za 50 odsto, a intenzitet napada vrućine bio je manji za 57 procenata.

Takođe je zabeleženo znatno poboljšanje u raspoloženju, smanjen bol u mišićima i zglobovima i kvalitet života se znatno poboljšao.

Naučnici podsećaju da su valunzi intenzivni napadi vrućine po celom telu koje može pratiti znojenje, crvenilo kože ili groznica, kao i da oni mogi biti uzrok nesanice, napetosti i razdražljivosti kod žena u menopauzi.

Rezultati istraživanja nude alternativu u tretiranju valunga estrogenom, jer se pokazalo da davanje hormona estrogena može da izazove karcinom ženskih reproduktivnih organa.

(Tanjug)

Lanene semenke pospešuju mršavljenje

Masti su neophodne za funkcionisanje organizma.

Naučnicima je već poznato da su semenke lana odlične za zdravlje, a novo istraživanje tima sa Univerziteta Harvard pokazuje da lanene semenke pospešuju mršavljenje.
Naučnici su ustanovili da polinezasićene masne kiseline, koje se nalaze u semenkama lana, verovatnoća mršavljenja povećavaju za čak 37%.
U lanenim semenkama i ulju ćete pronaći razne hranljive i lekovite materije, a najznačajnije su omega - 3 masne kiseline, vlakna i lignin.
Veliki broj ljudi veruje da je konzumiranje masti štetno, ali prava istina jest da su masti neophodne za funkcionisanje organizma, jedino je važno koje masti konzumirate.
Omega - 3 masne kiseline su nezasićene i, za razliku od zasićenih masnih kiselina, one će poboljšati vaše zdravlje i povećati verovatnoću da smršate.
Lanene semenke su odličan izvor vlakana koja, osim što produžavaju osećaj sitosti, takođe snižavaju nivo holesterola i pospešuju varenje.
Semenke lana sadrže fitonutrijente, poznat kao lignin i to u daleko većoj količini od svih drugih namirnica. Lignin je postao predmet mnogih istraživanja zbog svojih lekovitih svojstava, za koja se veruje da su antikancerogena.
Semenke lana i laneno ulje možete konzumirati na razne načine, na primer, dodajte ih u salatu ili žitne pahuljice. Izbegavajte termičko obrađivanje semenki lana ili lanenog ulja jer se na taj način u velikoj meri uništavaju lekovita svojstva.
Bez pretjerivanja se lanene sjemenke smatraju čudotvornom i nutrijentima izuzetno bogatom hranom. Razloga je nekoliko, a glavni je da u količini od jedne žlice sjemenki nalazimo čak 1.8 grama Omega-3 masnih kiselina.
Uz Omega-3 masti, sjemenke lana sadrže lutein, tiamin, riboflavin te minerale i vlakna.
Tko treba uzimati lanene sjemenke?
Oni koji ne unose dovoljno Omega-3 masti u redovnoj prehrani
Oni koji ne jedu ribu i ostale životinjske ili biljne izvore nezasičenih masnih kiselina mogu lanenim sjemenkama ili lanenim uljem nadoknadidi evenutalni manjak. Dnevno se mogu uzimati dvije žlice sjemenki ili jedna žlica ulja.
Osobe s probavnim problemima

Lanene sjemenke sadrže nekoliko vrsti vlakana i mogu riješiti mnoge probavne probleme poput zatvora i neredovite stolice. Neka vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama imaju svojstvo čistača crijeva pa nerijetko doktori i nutricionisti predlažu uzimanje lanenih sjemenki na dnevnoj bazi kako bi se potaknula probava i otklonila opstipacija.

Kako i koliko konzumirati sjemenke lana i laneno ulje?

Lan možete konzumirati u sjemenkama ili u ulju.
Laneno ulje naći ćete u dućanima zdrave prehrane. Laneno ulje nema baš neki fini okus, ali je jako hranjivo i zato se preporučuje dodavati ga u doručak- muzli, zobena kaša, ječmena kaša…
Dovoljno je dodati jednu čajnu žličicu lanenog ulja.
Lanene sjemenke
Njih također preporučujemo dodavati u doručak. One se puno bolje probavljaju i veća je iskoristivost ako ih se izmiksa tako da se sjemenke otvore. Dobro je i kod pripreme stavi ih u kipuću vodu da omekšaju. Moj recept za super doručak s lanenim sjemenkama je sljedeći:
  • U posudu stavim zobene pahuljice i lanene sjemenke te ih sve polijem kipućom vodom. Nakon par minuta dodajem u to narezano voće (jabuka, kiwi, ananas, bilo koje…) i malo meda.
Lanene sjemenke usitnite u mikseru kako bi se lakše konzumirale
Laneno sjeme je dobro poznato po svojoj prehrambenoj vrijednosti. Ono je odličan izvor vitamina, antioksidansa i još mnogo toga. Predstavljamo vam neke od zdravstvenih blagodeti lanenih sjemenki.
Omega-3 masne kiseline
Za razliku od omega-6 masnih kiselina, koje se mogu naći u fabrički prerađenoj hrani i koje mogu uzrokovati visoki pritisak i povećanu koncentraciju šećera u krvi, omega-3 masne kiseline smanjuju komplikacije koje nastaju pri gojaznosti i drže pod kontrolom upalne procese prouzrokovane hemikalijama. Takođe su vrlo učinkovite u borbi protiv starenja, kao i u borbi sa slabim imunim sistemom, zglobovima i oboljenjima kostiju.
Sjemenke lana jedan su od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su poznate i po svojim antioksidativnim svojstvima. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju oksidativnog stresa koji vremenom može dovesti do hroničnih oboljenja. One takođe mogu spriječiti nastanak oboljenja srca snižavanjem krvnog pritiska i LDL holesterola, a takođe su korisne u tretiranju kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema.
Lignani:
Sjemenke lana su izvrstan izvor lignana. Sastav ovih fitohemikalija vrlo je sličan estrogenu tako da djeluju antiestrogeno i na taj način smanjuju rizik od raka dojke. Lignani, takođe imaju antioksidantna svojstva i studije pokazuju da mogu biti od pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva i prostate.
Lignani takođe pomažu u regulaciji hormona kod žena, što pomaže u ublaživanju simptoma menopauze.
Vlakna:
Sjemenke lana su dobar izvor topljivih i netopljivih vlakana. Dodavanje sjemenki lana u prehranu može biti od pomoći za regulaciju probave i rješavanje problema hemoroida.
Vlakna takođe smanjuju holesterol i povećavaju osjećaj sitosti, što ih čini vrlo korisnim u borbi protiv viška kilograma.
Vlakana u sjemenkama lana regulišu nivo šećera u krvi i iz tog razloga se osobama sa dijabetesom preporučuje da ih uključe u redovnu ishranu.
(Izvor:zenasamja.me)

Ovo ljekovito sjeme apsorbira izvjesne sastojke hrane, čisti crijeva i istovremeno snadbjeva organizam lecitinom, koji stimulira metabolisanje masti.
To je zbog toga što omega-3 masne kiseline, koje laneno sjeme sadrži, aktivirajurad lojnih žlijezda u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu i zato je idealan domaći preparat za mršavljenje.

Osim što pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, odličan je i za održavanje željene tjelesne težine.

Ovaj prirodni napitak preporučen je od strane mnogih nutricionsita, a također je i vrlo ljekovit i izuzetno koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, kroničnog zatvora i hemoroida. Pomoći će iu liječenju cistitisa i pijelonefritisa.

Napitak treba pripremiti dan ranije.

Pred spavanje prelijte 3 žlice lanenog sjemena s litrom kipuće vode i ostavite da odstoji preko noći. Najbolje je koristiti termos, a ako ga nemate, koristite šerpu s poklopcem.
Ujutro procijedite. Trebalo bi dobiti malo gušću, pihtijastu smjesu.
Proceđeni napitak konzumirajte 3 do 4 puta u toku dana po 150 ml, pola sata prije obroka. Napitak se uvijek prirprema navečer za sutradan, jer mora biti svjež, pa nemojte praviti zalihe.


Način konzumiranja:

Napitak od lanenog sjemena konzumira se 10 dana, a zatim slijedi pauza od 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata. Na taj način možete regulirati tjelesnu težinu, a što je najvažnije, mršavica zdravo i sigurno.
Učinci su individualni, ali da bi se smanjila tjelesna težina potrebno je 3 do 5 ovakvih tretmana.
Ovaj napitak možete konzumirati kao doručak i večeru, a za bolji okus možete zasladiti medom.
Sa redovitim konzumiranjem, primijetit ćete pozitivne promjene stanja kože, koja postaje zdrava, zategnutija i elastičnija. Uz ovaj eliksir, prilikom mršavljenja koža se neće opustiti, štoviše rastvoriće se masne stanice celulita.
Unatoč svim korisnim osobinama lana, ipak postoje kontraindikacije. Ne preporuča osobama koje imaju ozbiljna oboljenja jetre. Ukoliko oboljenje nije teško, možete konzumirati manju dozu.
Također, imajte u vidu da lan aktivno izvlači pijesak i kamenje iz bubrega, ali da taj proces treba strogo držati pod kontrolom, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.
Izvor:uspesnazena.com





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar