lördag 6 december 2014

BISMILLAH -Peršun-ALLAHOVE BLAGODATI







Liječenje uz pomoć peršina

peršinPodrijetlom peršin dolazi iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Prirodoslovci kažu da je pradomovina peršina Sardinija. Do kraja srednjeg vijeka peršin se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz povijest proširio kroz gotovo sve kuhinje svijeta. Danas je peršin jedan od osnovnih začina, bez kojeg se ne može zamisliti niti jedna svjetska kuhinja.

Minerali i vitamini koje možemo pronaći u peršinu
Kod peršina je jednako koristan, odnosno bogat i korijen biljke i njezin list. U peršinu možemo pronaći najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikro elemenata koji su važni za ljudski organizam.
Peršin je dobar diuretik što znači da pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije jer obiluje željezom.
Dosta puta se peršin uspoređuje sa limunom, a glavni razlog je što je peršin bogat vitaminom C. Vitamin C se u dosta većoj količini nalazi u listu biljke.
Peršin je dobar za zdravlje
Peršin nam pomaže kod upale prostate, a stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Također, peršin je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za reguliranje tjelesne mase.
Napomena: Peršin se ne smije koristiti u slučaju da osoba ima upalu bubrega. Ovo se posebno odnosi na sjeme peršina koje djeluje znatno jače nego list ili korijen.
Peršin povoljno utiče na rad jetre pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre. Dobar je i u prehrani dijabetičara.
Peršin je dobar za žene koje imaju bolnu ili neredovitu menstruaciju.
Napomena: Peršin se ne preporučuje dojiljama, jer on može smanjiti ili u potpunosti zaustaviti lučenje mlijeka.
Peršin protiv celulita
Jedan dobar recept za one koji se bore protiv celulita: Šest šaka narezanog lista peršina kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Nakon toga procijedite, i kada je čaj mlak sa njim masirajte dijelove tijela sa celulitom. Masiranje neka traje 15 do 30 minuta. Mjesta sa celulitom, po mogućnosti, masirajte na večer pred spavanje pamučnom krpom namočenom u peršinov odvar, a zatim krpu namočenu u čaj od peršina ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte u suhu pamučnu krpu.
Peršin uklanja bore
Da bi uklonili bore uzmite dva dekagrama isjeckanog peršinovog lista i stavite ih u dva decilitra hladne vode i nakon 24 sata to procijedite. Natopite vatu u dobivenu tekućinu i sa njom lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite kožu da se osuši, bez brisanja. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata.
Što ranije započnete ublažavati bore vodom od peršina, učinak će biti bolji








Kod peršuna je jednako koristan i korijen i list. U peršunu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom.
Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenjebolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris.
Fitoterapeuti napominju da se peršun ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na peršunovo sjeme koje djeluje znatno jače od korjena i lista. Peršunpovoljno utječe na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre.
Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršuna u vrijeme dojenja, jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.

Korisni recepti

Peršinov sirup za jačanje živaca – Uzeti 1 kg bagremovog meda, 2 dcl soka od korjena i lista peršuna, 5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.
Čaj protiv groznice, za izlučivanje mokraće i reguliranje ciklusa– Uzeti 5 dkg svježeg peršunovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 – 4 šolje (po 2,5 dcl) tokom dana.
Čaj za pjevače i govornike - U 2 dcl vode kuhajte 2 minute jednu supenu kašiku iscjeckanog peršunova lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunovog soka i čajnu kašiku meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim djelatnicima, jer poboljšava glas. Pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.
Za natečene kapke - Uzeti 2 dkg sitno narezanog peršunova lista i preliti sa 1 dcl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršunovog odvara, pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Kada je potreban oprez?

Peršunovo eterično ulje može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naručito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, ali i djeluje halucinogeno. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu.

Peršun za ublažavanje bolova i čišćenje

Za smirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za čišćenje krvi, peršun (Petroselinum hortense) predstavlja odlično rješenje.

peršun
Liječnici narodne medicine preporučuju ga i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda, ugriza, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna uklanja neugodan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve – i listovi, i korijen i sjeme.
Peršun nije otkriće suvremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su vjerovali da ako grickaju peršun mogu popiti mnogo vina a da se ne napiju.
Biljka se prenosila s kontinenta na kontinent, iu svakoj zemlji postajala neizostavni dio kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog ugodnog mirisa i lijepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizualan izgled.
PeršinPeršun nema visoku kaloričnu vrijednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i ljekovitih namirnica. Poslije šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C. U 100 grama nalazi se čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B skupine, među kojima i izuzetno rijedak vitamin B12, vrlo važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima željeza, kalcija, mangana, magnezija, bakra.
Lišće peršuna najbolje je uzimati u svježem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali zato može zamrznuti. Pošto nije zahtjevna biljka, može se uzgajati iu zimskim uvjetima na zatvorenoj terasi, pa čak iu sobi.

Peršunov list naročito je djelotvoran kao sredstvo za poticanje izlučivanja štetnih tvari iz organizma.

Također, povoljno utječe na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva iritacije unutarnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobiva iz peršinovog sjemena i korijena.

Eterična ulja peršuna stimuliraju funkciju maternice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Za otečene i upaljene oči

U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuhajte dvije žlice sitno isjeckanog peršinovog lista i kada se ohladi, procijedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobivenim čajem ispirite oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge.
Za oblog trebate šest grančica peršunovog lišća, koje prije stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji.

Za pospješivanje mokrenja

Izmiješajte korijen, list i sjeme, pa se sve zajedno sitno isjeckajte tako dobiti pet jušnih žlica smjese. Dobivenu mješavinu kuhajte pet minuta u pola litre vode. Nakon kuhanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite i pijte po jednu šalicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu.

Za jačanje potencije

Napravite mješavinu od sto grama isjeckanog korijena i sto grama sjemena peršina. Od te mješavine uzmite dvije žličice i kuhajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procijedite. Dobijeni napitak zasladite medom od kadulje ili ružmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.

Rezanci s peršinom:
400 g domaćih tankih tezanaca, 1 manja glavica luka, 80 g maslaca, 2 dcl vrhnja za kuhanje, 2 vezice prešina, sol.
Luk očistite i lisnato narežite. U tavi zagrijte maslac i na njemu ovlaš popržite luk, tek da uvene. Tada dodajte sasjeckani peršin, a potom vrhnje za kuhanje tako da dobijete lagani tekući umak. Osolite po ukusu, ili dodajte druge začine.

Rezance skuhajte u slanoj vodi, ocijedite ih i prelijte umakom od peršina. Možete i obratno; u peršinov umak dodajte rezance i dobro ih protresite na tihoj vtri, tako da potpuno upiju vrhnje iz umaka. Poslužite ih ukrašene listom peršina. 




NUTRITIVNA SVOJSTVA PERŠINA
* On je moćan antioksidans ; podmlađuje kožu
* Sadrži beta-karotin
* Bogat je mineralima kao što su kalcij, fosfor, željezo i sumpor
* Bogat je klorofilom: suzbija loš zadah, pomaže pročistiti tijelo od
toksina i viška masnoća.
* Bogat je vitaminom C : odličan je za prevenciju raka, srčanih
problema, katarakte i infekcija, i pomaže ojačati imunološki sustav
tijela.
* Budući je bogat kalcijem, vrlo je pogodan kod raznih dijeta jer
suzbija i sprječava osteoporozu, kao i za vrijeme menopauze. Jako je
dobar za djecu i sportaše.
* Dobar je diuretik: pomaže ukloniti tekućinu na prirodan način. Zbog
tog svojstva se koristi u dijetama za liječenje visokog tlaka
(hipertenzije) i za liječenje bubrega.
* Njegov visok sadržaj vitamina i minerala čini ga idealnim za borbu
protiv anemije, anoreksije, opće slabosti, iscrpljenosti, mentalnog i
fizičkog umora.
* Idealan je za jačanje kose i noktiju.
* Jako je dobar za liječenje kožnih problema.
* Koristan je protiv čireva.
* Iz peršina se vadi uljna tekućina zvana apiol, koja se koristi
protiv intermitentnih groznica i neuralgija.


KAKO BEZBOLNO OČISTITI BUBREGE

Godine prolaze a naši bubrezi stalno filtriraju krv, odnose otrove i
sve štetne tvari koje ulaze u naše tijelo. Vremenom se toga nakupi
puno, i našim bubrezima je potreban tretman čišćenja. Kako se toga
riješiti?
Vrlo je jednostavno, treba uzeti šaku peršuna (iliti petrusina, po
naški), dobro ga oprati, nasjeckati i staviti u lonac te dodati 1 litru
čiste vode. Kad provrije, kuhati 10-ak minuta i pustiti da se ohladi.
Procijediti i uliti u čistu bocu, te držati u hladnjaku.
Svaki dan popiti po 1 čašu i vidjet ćete kako nakupljeni otrovi i sol
počinju izlaziti pri mokrenju.
Peršin je poznat kao najbolji tretman za čišćenje bubrega!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar