onsdag 5 augusti 2015

BISMILLAH- GREJPFURT jači od raka


GREJP

jači od raka


grejpfrut

Grejp pripada porodici Rutvice, a poznat je kao antibakterik, antioksidant, antitumor, dijetetik, fungicid, kardiotonik, mikocid, remineralizant i vermifug. Druga imena su mu i grep, grapefruit i limunka. Ljekovitost grejpa dobro su poznavali Abordžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lijek. Smatra se da je grejp križanac naranče i limuna. To je zimzeleno drvce s izrazito velikim plodovima žute boje, spljoštenog oblika, bez naručitog mirisa i gorkog okusa, svojstvenog grejpu. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Ubiru se i prerađuju svi dijelovi biljke: pup, list, cvijet, plod i sjeme.
Ljekoviti sadržaj: voda 88%, bjelančevine 0,5%, šećer 6,4%, triptohan, metionin, lisina, furanokumarin, apigenin, hesperidin, limonin, naringin, naringenin, nobiletin, 2,23% limunove kiseline i vitamina C čak oko 40mg, zatim vitamina A, B6, B12, D, E, K te 17mg kalcija, 18mg fosfora, magnezij, mangan, cink, bakar, željezo i brom.
Grejp je izvrsno i ukusno voće koje mogu jesti i zdravi i bolesni, a pogotovo osobe kojima je potreban vitamin C, fosfor i kalcij. Ekstrakt sjemenki grejpa jako je sredstvo koje uspješno djeluje protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica te se preporuča u liječenju ameba, glista i gljivica, kao i u liječenju gljivičnih i drugih nametnika na biljkama i životinjama.
Sok grejpa bogat bioflavonoidima djeluje na metabolizam, pogotovo na enzime koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pomažu radu jetre, jača arterije.
Preventivno djeluje protiv nastanka karcinoma, naručito uništava karcinogene spojeve koji nastaju kao produkt pušenja.
Od cvijeta se priprema esencija koja liječi nesanicu, tegobe želuca i srca.
Ekstrakt od lista djeluje protuupalno.
Ljekovito djelovanje grejpa:
Nacionalno američko udruženje kemičara savjetuje uzimanje soka od grejpa kao sastavni dio doručka, jer pruža zaštitu od karcinoma pluća i kolona. Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoid, koji imaju antitumorno svojstvo.
Novija saznanja o grejpu govore da je vrlo uspješan protiv virusa i bakterijam gripe i prehlade, u prevenciji karcinoma i srčanih bolesti te da jača imuno-sustav kod upalnih stanja organizma.
Također pomaže kod osteoartritisa i reumatskog artritisa te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

GREJP

KOVAL
Kad u dućanima imamo mogućnost odabrati između dvije ili više sorti grejpa, preporučamo da se odlučiti povremeno za crveni grejp. Osim što je primamvljivog izgled ovaj grejp je poseban po svom visokom udjelu fitokemikalije likopena.
Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plod grejpfruta je svijetlo žute do zelenkaste, a postoji i sorta crvenog mesa, tzv. crveni ili krvavi grejp. Grejp pripada porodici Rutvice, a poznat je kao antibakterik, antioksidant, antitumor, dijetetik, fungicid, kardiotonik, mikocid, remineralizant i vermifug.
Energetska vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi 32 kcal/134 kJ. Od toga sadrži 8,1% ugljikohidrata, 0,63% proteina i 0,1% masti. Grejp nije bogat mineralima, sadrži manje količine kalcija (12 mg što čini 1,5% RDA), magnezija (8 mg što čini 2,1% RDA), fosfora (8 mg što čini 1% RDA) i bakra (0,05 mg što čini 5% RDA). Od vitamina grejp sadrži vitamin C (34 mg što čini 43%RDA), tiamin (0,04 mg što čini 4% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), pantotenska kiselina (0,25 mg što čini 3%RDA), vitamin B6 (0,04 mg što čini 2,5% RDA) i vitamin A (46 mcg što čini 5% RDA). Od ostalih nutrijenata grejp na 100 g sadrži 1,1 g vlakana i 1,13 mg likopena.
Grejp je kao i svi citrusi odličan izvor vitamina C koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u ublažavanju ili spriječavanju raznih upala poput astme, reumatoidnog i osteoartritisa. Konzumiranjem grejpa štitimo zdravlje kardiovaskularnog sustava jer vitamin C smanjuje rizika od srčanog i moždanog udara ili raka.
Grejp je izvor limonida, ljekovitih fitokemikalija koje za koji je utvrđeno da inhibiraju razvoj tumora puća, dojke, želuca, debelog crijeva, kože i usta. Limonina u citrusima ima otprilike koliko i vitamina C. U organizmu se lako probavlja i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati, duže primjerice od aktivnih komponenti zelenog čaja ili čokolade.
Od vlakana grejp sadrži pektin, koji djeluje na usporvanje ateroskleroze. Prema rezultatima studije objavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry i žuti i crveni grejp doprinose reduciranju razine LDL kolesterola, s tim da crveni grejp smanjuje i trigliceride upravo zahvaljujući pektinu. Studije objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da 0,5 do 1L soka od grejpa, naranče ili jabuke dnevno pomaže u reduciranju rizika od stvaranja bubrežnih kamenaca.
Tijekom 80-ih popularna svi koji su htjeli mršaviti su bili na "grejp dijeti". Današnje studije pokazuju da grejp uistinu pomaže pri reguliranju tjelesne težine jer smanjuje razinu inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrija, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti. Želite li da vam grejp još više pomogne u mršavljenju, prije nego ga pojedete, mirišite ga! Naime, njegov miris smanjuje apetit, a vjeruje se da je za to zaslužno ulje grejpa čiji miris djeluje na enzime jetre smanjujući tako želju za hranom.
Naringenin je još jedan u nizu iznimnih spojeva koji se nalaze u grejpu, a njegovo ljekovito svojstvo se odnosi na popravak oštećene molekule DNA kod tumora prostate. Popravak oštećene DNA je jedan od glavnih obrambenih mehanizama organizama protiv raka, jer uklanja potencijalno kancerogene sastojke, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Nutritional Biochemistry.
Grejp je bogat polifenolima koji imaju antioksidativno djelovanje na organizam. Povećanim unosom grejpa, pokazalo se da grejp "uključuje" specifične puteve djelovanja antioksidansa u organizmu djelujući na gene koji proizvode glutation. Navedeni spoj je poznati po brojnim pozitivnim učincima u organizmu; antioksidativno djelovanje, stimulator imunološkog sistema, ključan za stanični metabolizam itd. Također, upravo u osoba s zastojem srca uočena je niska razina glutationa.
Preventivno djeluje protiv nastanka karcinoma, naručito uništava karcinogene spojeve koji nastaju kao produkt pušenja. Grejp je najzdravije voće na planeti, najuspješniji je apsorber otrova u tijelu.
Crveni grejp je poseban po svom jakom svojstvu zaštite organizma od štetnog djelovanja radikala. Miris smanjuje apetit.
Zabranjeno voće osvojilo je svijetUčinak zanimanja za zabranjeno katkad ima i pozitivne posljedice po čovječanstvo, a grejp je jedan od zlatnih primjera
Ima nešto čarobno u riječima "to ne smiješ" ili "zabranjeno je". Postoje cijele teorije o sindromu "zabranjenog voća", jer nam upravo zabrana biva najbolji mamac da to i ostvarimo. Možda su krivi naši geni primata, ili čak sisavaca, koji diktiraju prirodnu znatiželju. Možda se dio istine skriva u buntu da odradimo upravo suprotno, čak i destruktivno, toliko slično čimpanzama. Ipak, taj efekt zanimanja za zabranjeno katkad ima i pozitivne posljedice po čovječanstvo, a grejp je jedan od zlatnih primjera. Grejp je puno više od soka, premda upravo na sok i pomislimo kad kažemo grejp. Od ulja usplođa (kore), do ekstrakta sjemenki, grejp nas je uvijek iznenađivao, čak i onda kad smo baš pomislili da o njemu znamo sve. Postao je čak jedan od studentskih primjera na ispitima farmakologije medicinskih ili farmaceutskih fakulteta. Tko bi mu onda odolio?
Neobična botanička priča
Grejp, kao i svi agrumi (citrus), pripada obitelji Rutaceae, relativno složenoj obitelji koja je iznimno primamljiva svim sladokuscima u prehrani ili parfumeristici. Citrusi ulaze u podobitelj Aurantioidae, s nekoliko rodova: rod Fortunella - poznat po sve popularnijem kumkvatu, nekoć egzotičnom voću; rod Poncirus - nema prehrambene vrste; i veliki rodCitrus. Sam rod Citrus podijeljen je na podrod Papeda, s kombavom (Citrus hystrix) kao predstavnikom, i podrod Citrus, kojem pripada većina danas poznatih prehrambenih agruma.
Grejp (Citrus x Paradisi, gdje x označava da je riječ o hibridu) nastao je križanjem slatke naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima). Slatka naranča je drevni hibrid koji su propagirali ljudi zbog prehrane. Grejp je nastao, vjerojatno i kao spontani (prirodni) hibrid na Barbadosu i jedan je od simbola ovog otoka. Prvi ga je opisao James MacFadyen 1837. godine, no pogrešno je grejp proglasio "mutacijom pomela", te će tek 1948. godine biti potvrđeno da je riječ o hibridu. Kao i većina agruma, postoji nekoliko varijeteta nastalih selekcijom, a jedan od najpoznatijih je "Ruby Red".
Hranjiv, ali i potencijalno opasan
Grejp je prije svega poznat kao prehrambena namirnica. Sadrži više od 90 posto vode, šest do sedam posto jednostavnih šećera, 1,1 posto vlakana (sadržaj može varirati ovisno o tipu proizvoda), te više od 30 mg vitamina C na 100 g. Njegovi pozitivni učinci dolaze od vitamina C, te prisutnosti flavonoida i kumarina. No, upravo potonje dvije grupe spojeva pridonose i njegovoj potencijalnoj opasnosti. Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća dogodio se bizaran slučaj. Mladi čovjek redovito je uzimao lijek iz klase antihistaminika zbog sezonske alergije. No, jednog je jutra zajedno s lijekom popio i veliku količinu soka od grejpa i - umro. Kasnijim ispitivanjima utvrdilo se da je sok grejpa toliko povisio koncentraciju lijeka u krvi da je dosegnuo toksičnu koncentraciju i negativno utjecao na srčani ritam, što je i uzrokovalo smrt inače zdrave osobe. Nakon proučavanja cijelog niza sličnih slučajeva, utvrđeno je kako sok grejpa može dramatično utjecati na koncentraciju mnogih lijekova u krvi, što se naziva interakcija lijeka i soka grejpa. To uključuje i naširoko korištene lijekove koji kao aktivnu tvar sadrže statine (lijekovi protiv povišenog kolesterola), benzodiazepine (lijekovi za liječenje tjeskobe i nervoze), antidepresiv sertralin, lijekove za liječenje erektilne disfunkcije i mnoge druge. Sok grejpa nije jedini koji uzrokuje takve probleme - sličan učinak imaju i sokovi limete, pomela i nekih sorti crvenih naranči. Katkad je sreća u nesreći što je većina današnjih sokova loše kvalitete te sadrži manji dio udjela izvornog voća. Stoga, ako uzimate lijekove, uvijek se savjetujte sa stručnom osobom smijete li istodobno s lijekovima piti sok od grejpa.
Drugi ekstrakti
ZABUNE MODERNOGA DOBA Ponekad nastanu i zabune s nazivom tipične za moderno doba googlea. Na engleskom jeziku postoji "grapefruit seed extract", ali i "grape seed extract", odnosno ekstrakt sjemenki grožđa. Ta dva ekstrakta nemaju ništa zajedničko, jer ekstrakt sjemenki grožđa sadrži spojeve oligomerne procijanidine, te se koristi kao ljekovita tvar kod nekih krvožilnih bolesti i kao prirodni antioksidans.
Eterično ulje grejpa dobiva se tiještenjem usplođa (kore). Ono sadrži uglavnom kemijski spoj limonen, kojeg ima više od 85 posto, no glavnu mirisnu komponentu daje mu vrlo složen spektar kemijskih spojeva čiji udio katkad bude i ispod 0,1 posto. Eterično ulje grejpa nekad se koristilo kao aroma u hrani (danas puno rjeđe), a sve do pronalaska "sintetskog" mirisa, eterično ulje grejpa bilo je omiljeni sastojak mnogih parfema, uključujući i slavnu kolonjsku vodu.
U medicinskoj aromaterapiji koristi se iznimno rijetko oralnim putem. No, zato je vrlo popularan u difuzerima za osvježavanje prostora, zbog ugodne i osvježavajuće citrusne note. U kombinaciji s uljima, poput kajeputa, eukaliptusa radiate i ravensare, koristi se u doba kad haraju dišne infekcije - njihova smjesa sinergijski djeluje antivirusno i antibakterijski. Koristi se i u masažama, no u tom slučaju treba biti obazriv. Naime, eterično ulje grejpa blago je fototoksično, odnosno pod utjecajem UV zraka može izazvati oštećenje kože i pojavu tamnije pigmentiranih mrlja (hiperpigmentacija), no tek kad se prijeđe koncentracija od tri do četiri posto. Neka druga ulja citrusa, poput bergamota i limete, daleko su snažnije fototoksična od eteričnog ulja grejpa.
Ekstrakt sjemenki grejpa dobio je na velikoj popularnosti potkraj 20. stoljeća, pogotovo u kozmetici. Ekstrakt je, zanimljivo, otkrio i razvio dr. Jacob Harich, inače nuklearni fizičar. No, tek je Aubrey Hampton, osnivač Aubrey Organics, promovirao upotrebu ekstrakta sjemenki grejpa (poznatog po engleskoj skraćenici GSE) kao prirodnog konzervansa. GSE se dobiva ekstrakcijom sjemenki, ali i pulpe, te bijele membrane usplođa u glicerolu. Istraživanja su pokazala da ovaj ekstrakt posjeduje antibakterijska svojstva, te je uskoro ekstrakt postao planetarno popularan u komplementarnoj medicini kao "prirodni lijek" protiv infekcija. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar