onsdag 5 augusti 2015

BISMILLAH-KOKOSOVO ULJE






Kokosovo ulje je ljekovito, a pomoći će i u bržem skidanju kilograma

kokosovo ulje

Istraživanja su pokazala da prirodna kokosova masnoća u prehrani vodi do normalizacije lipida, štiti jetru te osnažuje imunitet. Hladno cijeđeno kokosovo ulje pomaže u apsorpciji vitamina topivih u masti (A, D, E, K) te vitamina B skupine. Pomaže također u apsorpciji minerala (kalcij, magnezij i željezo) te se lako apsorbira u tijelu i koži.
Ako pojedete jedan sirovi kokos, to je jednako uzimanju tri ili četiri žličice djevičanskog (hladno cijeđenog) kokosovog ulja. Ako vam sirovi kokos nije dostupan, onda djevičansko kokosovo ulje bez toplinske obrade omogućava zadržavanje monoglicerida i ostalih prirodnih antioksidanata poput tokoferola ( vitamin E ), vitamin A i C, koji služe kao prirodni konzervansi. Grijanje će uništiti te tvari i ostaviti samo laurinsku kiselinu u zasebnom djelovanju umjesto u kombinaciji s ovim ostalim prehrambenim tvarima.
Kokosovo ulje u kozmetici i masaži
Kokosova palma (Cocos nucifera) je drvenasta biljka rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovo na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Njen plod se koristi, kako smo napomenuli, za hranu i piće (kokosovo mlijeko) te u industriji krema i sapuna. Kokosovo ulje se dobiva iz kopre, sušenog mesa kokosovog oraha. Iako kopra sadrži manje masnoća od nekih drugih orašastih plodova (npr. badema), kokosovo ulje se ističe visokim udjelom zasićenih masnih kiselina, a također sadrži i minerale poput željeza i cinka.
Kokosovo ulje (sa ili bez dodatka nekog drugog biljnog ulja ili eteričnih ulja) možete koristiti za njegu lica (umjesto kreme) ili njegu tijela. Iako sadrži pretežno zasićene masne kiseline, dobro se upija u kožu i ne ostavlja masni trag. Dobro djeluje na sve tipove kože. Ulje kokosa je također i dobrodošao dodatak u uljima na njegu nježne kože beba, a može se koristiti i samo. Najčešće se koristi u pakunzima za njegu kose jer hrani i regenerira suhu kosu. Treba istaknuti da žene tropskih rasa koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, rijetko kada u starijoj dobi izgube kosu ili posijede.
Hladno cijeđeno kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje u masaži udova i zglobova. Može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima, oteklina, uništiti gljivice i pomoći u uklanjanju bradavica. Može stimulirati rast folikula kose masažom tjemena









Kokosovo ulje ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje. Nažalost, dugo je bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u prehrani i medicini, no zadnjih par godina se ta nepravda polako ispravlja i kokosovom se ulju vraća njegova slava. Kokosovo ulje jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica i odlično je za njegu kože i kose.


Njegov ključni sastojak je laurinska kiselina, koju tijelo pretvara u monolaurin, supstancu koja koja ima snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica pa na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska se kiselina nalazi još jedino u majčinom mlijeku, u kojem štiti dijete od raznih infekcija dok njegov imunološki sustav još nije potpuno razvijen.

Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja također djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica pa tako jača imunitet. U tijelu se pretvara u monokaprin, supstancu koja ima vrlo snažno antifungalno djelovanje, pa je zato kokosovo ulje vrlo učinkovito u borbi protiv candide i drugih gljivica i nametnika u probavnom traktu. Potiče i rast korisnih bakterija, osobito mliječno-kiselih bakterija.

Srednjelančane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju vrlo se lako probavljaju i apsorbiraju u organizmu bez da opterećuju probavni sustav i unutrašnje organe. Ne spremaju se u tijelu kao masne zalihe jer se drugačije metaboliziraju nego masne kiseline dužih lanaca. One se transportiraju u jetru gdje se direktno troše za energiju ili se pretvaraju u ketone, koji imaju terapeutsko djelovanje kod epilepsije, Alzheimera i mnogih drugih bolesti. Laka probavljivost kokosovog ulja rasterećuje jetru od prekomjernog rada i sprečava akumulaciju masnoće u jetri.

S obzirom da daje brzu energiju, potiče samoiscjeljujuću sposobnost organizma i jača imunološki sustav, kokosovo je ulje osobito pogodno za oboljele od težih bolesti, kojima je potrebna sva snaga organizma za izlječenje. Laka probavljivost ovog ulja važna je i za osobe s probavnim tegobama i za starije osobe čija gušterača proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, radi čega se apsorpcija vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sustav otežava. Svakodnevna uporaba kokosovog ulja pomaže boljem iskorištavanju hranjivih tvari i olakšava probavni sustav.

Kokosovo ulje odlična je pomoć i kod mršavljenja. Treba znati da kalorična vrijednost pojedinih namirnica ne govori ništa o učinkovitosti potrošnje tih istih kalorija, jer se različite namirnice različito metaboliziraju, odnosno neke namirnice zahtijevaju više energije za probavu i metabolizam od drugih. Kokosovo ulje je jedna od takvih namirnica koja ima termogenski učinak, što znači da povećava potrošnju energije u tijelu i sagorijevanje masti. Tako ubrzava metabolizam pa njegova konzumacija pruža značajnu pomoć pri mršavljenju. Svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja, možemo osjetiti lagano povišenje tjelesne temperature zbog pojačanog metabolizma kada sagorijevaju srednjelančane masne kiseline. Osim što daje više energije, također daje i bolji osjećaj sitosti odnosno smanjuje apetit, što olakšava provođenje programa za regulaciju tjelesne težine.

Kokosovo ulje na mnoge načine djeluje ljekovito i pomaže u očuvanju dobrog zdravlja. Njegove srednjelančane masne kiseline dobre su za srce i krvne žile, jer smanjuju ozljede na arterijama pa tako pomažu protiv ateroskleroze. Povoljno djeljuje i na rad štitnjače i općenito endokrinog sistema. S obzirom da pomaže boljem iskorištavanju minerala u tijelu, posebno kalcija i magnezija, učinnkovito je kao prevencija protiv osteoporoze kod žena u srednjoj i starijoj dobi.

Kokosovo je ulje odlično i kao ulje za masažu i njegu kože i kose. Sprečava infekcije pa je pogodno za njegu kože kod psorijaze i ekcema, ali i za zdravu kožu koju čini mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih mrlja. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu te jačaju vezivno tkivo što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože. Odlično je za njegu kose koju čini sjajnom i pomaže njezin rast, njeguje kožu tjemena i djeluje protiv peruti.

Kokosovo ulje stabilno je na visokim temperaturama pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, ili kao dodatak u jelima i napitcima. Umjerena terapeutska doza je 3 do 4 žlice ulja dnevno, čime se u tijelo unosi dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Postoji više vrsta kokosovog ulja, a najbolje terapeutsko djelovanje ima djevičansko kokosovo ulje. Postoje i rafinirane vrste koje, ovisno o načinu proizvodnje, mogu imati više ili manje ljekovitih svojstava. Ulje iz kojeg je uklonjen miris kokosa pogodno je za termičku pripremu hrane.


Kokosovo ulje se čuva na sobnoj temperaturi i u čvrstom je stanju, dok na oko 24 °C postaje tekuće. Zato možemo reći da zimi imamo kokosovu mast, a ljeti ulje. 

Nisu sve zasićene masti loše! Evo jedne, koja je čak moje pogonsko gorivo na Ironman utrkama.
Često čitam u časopisima kako se kokosova mast nalazi na zabranjenoj listi masnoća i jedna je od onih koje uzrokuju kardiovaskularne bolesti i ostale štete na organizmu, rame uz rame sa ozloglašenim trans-mastima. Riječ je zapravo o kokosovom ulju, koje na temperaturi ispod 20C postaje bijela masnoća, izgledom nalik na svinjsku mast :)
Veliki je to propust instant članaka, koji su pisani u brzini i koji samo žele popuniti mjesta na papirima.
Kokosova masnoća uopće ne sadrži kolesterol (iako je često na listi zabranjenih masnoća za osobe sa povišenim kolesterolom zbog toga što “kao” zasićene masti podižu kolesterol),  sadrži srednje-lančane dobre masnoće 50-60% i ako se kombinira sa ostalim masnoćama, vrlo je dobra za ljudski organizam. Ove srednje lančane su u biti zasićene masnoće, ali rijetke u masnim namirnicama – i zato dragocijene.
Kao i svaka mast tako se i ova kokosova može industrijski preraditi tako da postane štetna za zdravlje.
Kokosovu mast, koju preporučam je nerafinirana ekstra djevičanska i po mogućnostiorganska. Zašto organska? Nebi vjerovali, ali kokosova palma, koja je inače simbol opstojnosti i izdržljivosti tropskih i suptropskih krajeva (nema gdje ne može, a da ne proklija) počela se uzgajati, te joj se u prehranu dodaju kemijska sredstva da bi se povećao prinos kokosovog oraha :(  No tako je to sa svim intenzivnim uzgajanjem biljaka. Teško da ćete u nas nabaviti organsku kokosovu mast.
Kokosova mast je vrlo ukusna,  ja je mažem na kruh katkada umjesto putra, dodajem je u zobenu kašu, a idealna je i za prženje. Zapravo po otpornosti na visoke temperature ovo je ulje preporučljivo za prženje. Umjesto da se hvalite kako znate ispeći palačinke bez masnoća, pokušajte nutricionistički, a i okusom oplemeniti tu hranu. Naravno budite svjesni da svaku masnoću uništavate zagrijavanjem pa tako i dobra svojstva djevičanskog kokosovog ulja – stoga ga preporučam najbolje žlicom, kao što “nekada” jedemo Nutellu :)
Ništa ne ide ako nije podmazano :) Kokosovu mast ja konzumiram za vrijeme dužih intenzivnih treninga. Primijetio sam da sam uvođenjem ove masnoće povećao svoju dugotrajnu izdržljivost i da imam više energije na dugim treninzima, kada je koristim otopljenu u Twinlab-ovim napicima. Ima i znanstvenih, vrlo egzaktnih objašnjenja zašto je tome tako.

Kokosovo ulje u prehrani
Prehrana

Kokosovo ulje u prehrani

Kokosovo ulje nastaje ekstrahiranjem iz oguljenog i osušenog kokosovog oraha. U mnoštvu ulja, kokosovo ulje je najbogatije zasićenim masnim kiselinama. Ovo je rečenica na kojoj biste mogli zastati. Naime, cijeli život vas upozoravaju da bježite od zasićenih masnih kiselina kao od babaroge. Moramo se složiti s tim, no, kao i u svemu ostalom, postoje razlike i među njima. Neke od njih ipak čine dobro vašem organizmu. Ukratko ćemo pojasniti koje to sastavnice kokosovog ulja imaju blagotvoran učinak na čovjekov organizam.

Od čega se sastoji i kako djeluje?

Iznimno važan sastojak ovog ulja je laurinska kiselina. Ona se nalazi i u majčinom mlijeku štiteći dijete od infekcija. Ne moramo biti Baltazari da dođemo do zaključka kako taj podatak dovoljno govori o blagotvornim djelovanjima. Kao što majčino mlijeko štiti novorođenče od raznih infekcija i izgrađuje njegov imunološki sustav tako ova kiselina i u kokosovom ulju ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te uništava protozoe odnosno jednostanične organizme.
Kokos
Neke istraživačke studije čak dokazuju i njegovo antikancerogeno djelovanje. Prirodna kokosova masnoća u prehrani štiti jetru, srce i krvne žile, jača imunitet i pomaže pri mršavljenju.
Pored već spomenute, kokosovo ulje sadrži i kaprilicnu kiselinu koja potiče rast dobrih bakterija a naročito onih mliječne kiseline. Razlog zašto nam kokosovo ulje ne šteti poput drugih zasićenih masnih kiselina jest činjenica da su za njega svojstvene zdrave srednje lančane masne kiseline. Upravo njih naš organizam vrlo lako probavlja a za razliku od svojstava drugih ulja, kokosovo ne opterećuje naš probavni sustav te se vrlo brzo pretvara u energiju što je iznimno pogodno primjerice za sportaše.

Što trebate znati pri odabiru?

Recimo da smo svladali osnove djelovanja kokosovog ulja i odlučili ga primjeniti u vlastitoj prehrani. Koje su to stvari na koje bismo trebali obratiti pozornost? U prvom redu, pri odabiru kokosovog ulja pazite da ono nije hidrogenizirano već hladno prešano nerafinirano kokosovo ulje. Samo takvo kokosovo ulje posjeduje ljekovita svojstva iznad bilo kojih drugih prehrambenih ulja.
Kokosovo ulje visoke kvalitete prepoznat ćete po tome što se ono ispod 24°C pretvara iz tekućeg u kruto stanje. U tekućem obliku je bezbojno dok u krutom poprima bijelu boju. Što je kvaliteta na većoj razini, ulje je blaže arome te kao takvo ne bi trebalo previše promijeniti okus jela. Na tržištu se ponuda kreće od 50-ak pa sve do preko 100 kuna za pola litre.

Mogućnosti korištenja kokosovog ulja u prehrani

Nerafinirano kokosovo ulje možete koristiti u vašoj svakodnevnoj prehrani. Iznimno je stabilno i može izdržati visoke temperature stoga svi vi koji volite razne pržene zalogajčiće, slobodno koristite kokosovo ulje za pripravku.
Obzirom da predstavlja prirodni konzervans, jela koja pripremite uz korištenje kokosovog ulja imat će dulji rok trajanja. Ako vam ideja prženja ili kuhanja u kokosovom ulju nije privlačna, možete njime začiniti salatu ili pak dodati u svoj omiljeni smoothie.
Svim sladokuscima preporučamo da ga dodaju u smjesu za kolače u kojima se inače koristi pšenično brašno obzirom da ćete tako postići mekaniju strukturu i obogatiti okus. Ukoliko pak niste majstor od kužine a imate želju učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, kokosovo ulje možete konzumirati i samostalno i to od jedne do tri žlice svakodnevno. Jednu za mamu..jednu za tatu..a jednu u kavu ili čaj.

Ostale mogućnosti korištenja kokosovog ulja

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje posjeduje snažno antioksidansko djelovanje te upravo zahvaljujući tome je postalo nezaobilazan sastojak kozmetičkih proizvoda namijenjenih njezi kože. Često ga možete naći u prirodnim kremama koje štite kožu i usporavaju proces starenja. Obzirom da djeluje i protuupalno, velika je primjena kokosovog ulja i u masažama. Mogućnosti su razne a na vama je da isprobate koju i javite nam dojmove kao i svaki put.
Kokosovo ulje možete naručiti na fitness.com.hr web shopu putem linka:Kokosovo ulje narudžba.
// Kokos
Kokos

Kokosov orah je voće koje predstavlja sjemenke biljke poznate pod nazivom kokosova palma. Iz oguljenog i osušenog kokosovog oraha ekstrahira se kokosovo ulje, poznatije pod nazivom "copra", koje se između ostalog upotrebljava za pripremu slastica s okusom kokosa i margarina, a raširena je i upotreba tog ulja u kozmetičkoj industriji. Kokosovo ulje je uz palmino ulje, biljno ulje najbogatije zasićenim masnim kiselinama. Iako ovo ulje ne sadrži kolesterol (jer je kolesterol tvar koja se stvara samo unutar stanica životinjskog podrijetla) upotreba kokosovog ulja u prehrani nije baš uputna jer se prekomjernim unosom zasićenih masnih kiselina potiče endogeno (unutrašnje) stvaranje kolesterola u samome organizmu. Kokosovo ulje unatoč visokom sadržaju zasićenih masti, sadrži manje količine vitamina E, vitamina topivog u ulju, koji je velikim djelom prisutan u svim ostalim uljima biljnog podrijetla. Unutrašnji mesnati dio (pulpa) kokosovog oraha izgaranjem daje 351 kcal (oko 1470 kJ) po 100 grama čiste pulpe. Tri četvrtine od ovih kalorija rezultat je izgaranja visoko kaloričnih zasićenih masnih kiselina. Kokosov se orah ne priznaje kao dijetetski vrijedna namirnica upravo zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i siromašne količine vitamina E u odnosu na druga biljna ulja. Pojedini dijetetičari čak ističu da se kokosov orah sa dijetetskog stanovišta izbjegava. Međutim, kokosov orah predstavlja bogati izvor dijetetskih vlakana, a unatoč visokom sadržaju zasićenih masnih kiselina predstavlja lako probavljivu namirnicu. Stoga se ovo voće u umjerenim količinama, može preporučiti svima koji mogu konzumirati razumne količine zasićenih masnih kiselina (oni koji nemaju povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida u serumu), a povremeno imaju problema s probavom ako u prehranu uvrste druge oblike masti ili lipida. Nadalje, u kokosovom orahu nemamo veliku paletu minerala kao u ostalim orašastim plodovima. Međutim, moramo napomenuti da se u tom bijelom kokosovom "mesu" kriju značajne količine minerala kalija i visoko vrijednog minerala magnezija, kojeg još pojedini nutricionisti nazivaju "anti-stresni mineral". Magnezij je važan za izgradnju koštanog tkiva, sudjeluje u prijenosu nervnih impulsa i ima važnu ulogu u normalnoj kontrakciji (grčenju) mišića. Ovaj mineral predstavlja esencijalni kofaktor za stabilizaciju i pravilno djelovanje više od stotinjak biološki važnih enzima i koenzima koji sudjeluju u metabolizmu hranjivih tvari (npr. koenzim A i adenozin-trifosfat). Magnezij se dodaje u prehranu bolesnicima koji pate od poremećaja probave hrane, od srčanih aritmija (posebice onih uzrokovanih neurološkim smetnjama)


Kokosovo ulje - raw, organic
kokosHladno cijeđeno kokosovo ulje posjeduje ljekovita svojstva daleko iznad bilo kojih drugih prehrambenih ulja i intenzivno se koristi u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.

Bogato je zdravim srednje lančanim masnim kiselinama uključujući  laurinsku i kaprinsku kiselinu, a neobično je bogato  masnim kiselinama kratkog i srednjeg lanca.

Koristi se tisućama godina kao ulje za kuhanje i još uvijek je glavni sastojak u prehrani na tropskim područjima.

Istraživanja su pokazala da prirodna kokosova masnoća u prehrani normalizira tjelesne lipide, štiti protiv uništenja jetre, jača imunitet, štiti srce i krvne žile te ima antiupalna svojstva.

Hladno cijeđeno kokosovo ulje pomaže u apsorpciji vitamina i minerala.

Idealno je kako sastojak prirodnih krema - njeguje kožu i može usporiti proces njezinog starenja.

Kokosovo ulje je dobar izvor energije. Mnogi fitness stručnjaci preporučuju ga kod mršavljenja.

Koristi se i za masažu zglobova. Pošto ima antiupalno djelovanje, može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina.

Ima antivirusna svojstva, zbog toga možete ga koristiti kod gljivica i virusnih bradavica.

Masaža tjemena kokosovim uljem potiče bolji rast kose.

Kokosovo ulje koristi se i za čišćenje organizma jer blokira štetan utjecaj otrovnih tvari.

Ovo dragocjeno ulje možete dobiti iz kokosa.

Ako vam sirovi kokos nije dostupan onda odaberite ekstra djevičansko kokosovo ulje koje nije termički obrađeno.


Kokosovo ulje 


Kokosovo ulje Planet Bio izrađeno je samo iz kvalitetnih, ručno obranih, svježih i zrelih, organski uzgojenih kokosa.
Ovo kokosovo ulje je bez kolesterola, bez konzervansa, bez umjetnih okusa, bez kemikalija, bez umjetnih boja, bez dodataka, bez mirisa, nerafinirano, nije hidrogenizirano.
Iz tog razloga ima svoj specifičan prirodan okus i miris.
Dokazano je da djevičansko kokosovo ulje pomaže ublažiti, olakšati, spriječiti pa čak i izliječiti mnoge bolesti.

Kokosovo ulje se u svijetu koristi kao pomoć pri liječenju raznih problema, naprimjer:

KOŽA:

ugrizi komarca / insekta, svrab, osip, ožiljci, ogrebotine, akne, opekotine od sunca ili solarija, žuljevi, bore, bradavice, pjege, gljivice, strije, itd.

KOSA:

perut, njega tjemena, rast kose, uši, itd.

USTA:

ispucale usne, bolest desni, karijes, zubobolja, vodica za ispiranje usta, upalu grla, itd.

RAD ŠTITNJAČE:

prekomjerna težina, hladne ruke / noge, umor,migrene, PMS, razdražljivost, zadržavanje tekućine / nadutost, tjeskoba / napadi panike, depresija, pamćenje, koncentracija, niska tjelesna temperatura, zatvor, sklonost modricama, netolerancija na toplinu / hladnoću, hipoglikemija, česte  /  stalne prehlade, infekcije urinarnog trakta, imunitet, bolovi u zglobovima, slaba koordinacija, nepravilne menstruacije itd.

BAKTERIJE:

uho, grlo, sinusi, spolne infekcije, infekcije urinarnog trakta, upala pluća, reumatska groznica, karijes i bolest zubnog mesa, trovanje hranom, meningitis, čir na želucu, septikemija, endokarditis, e.coli, stafilokoki, streptokoki, itd.

VIRUSI:

gripa, ospice, herpes, mononukleoza, sindrom kroničnog umora, hepatitis C, SIDA, SARS, itd.

GLJIVICE:

lišajevi, gljivična infekcija stopala, svrab, kandida, pelenski osip, gljivična infekcija stopala, gljivice nožnih prstiju, itd.

PARAZITI:

mišja groznica, trakavica, itd.

RAK:

debelog crijeva, grudi, kože, rast tumora, itd.

OSTALO:

astma, dijabetes, psorijaza, hipertenzija, Alzheimerova bolest, Sjogrenov sindrom, Kronova bolest, glavobolja, prehlade, bolovi, groznica, gripa, bronhitis, kolitis, ciste, dizenterija, dismenoreja, hemeroidi, kašalj, vodena bolest,  tuberkuloza, tumori, čirevi na želucu, Parkinsova bolest, prostata, žučni mjehur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar