Kokosovo ulje je ljekovito, a pomoći će i u bržem skidanju kilograma
Istraživanja su pokazala da prirodna kokosova masnoća u prehrani vodi do normalizacije lipida, štiti jetru te osnažuje imunitet. Hladno cijeđeno kokosovo ulje pomaže u apsorpciji vitamina topivih u masti (A, D, E, K) te vitamina B skupine. Pomaže također u apsorpciji minerala (kalcij, magnezij i željezo) te se lako apsorbira u tijelu i koži.
Ako pojedete jedan sirovi kokos, to je jednako uzimanju tri ili četiri žličice djevičanskog (hladno cijeđenog) kokosovog ulja. Ako vam sirovi kokos nije dostupan, onda djevičansko kokosovo ulje bez toplinske obrade omogućava zadržavanje monoglicerida i ostalih prirodnih antioksidanata poput tokoferola ( vitamin E ), vitamin A i C, koji služe kao prirodni konzervansi. Grijanje će uništiti te tvari i ostaviti samo laurinsku kiselinu u zasebnom djelovanju umjesto u kombinaciji s ovim ostalim prehrambenim tvarima.
Kokosovo ulje u kozmetici i masaži
Kokosova palma (Cocos nucifera) je drvenasta biljka rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovo na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Njen plod se koristi, kako smo napomenuli, za hranu i piće (kokosovo mlijeko) te u industriji krema i sapuna. Kokosovo ulje se dobiva iz kopre, sušenog mesa kokosovog oraha. Iako kopra sadrži manje masnoća od nekih drugih orašastih plodova (npr. badema), kokosovo ulje se ističe visokim udjelom zasićenih masnih kiselina, a također sadrži i minerale poput željeza i cinka.
Kokosovo ulje (sa ili bez dodatka nekog drugog biljnog ulja ili eteričnih ulja) možete koristiti za njegu lica (umjesto kreme) ili njegu tijela. Iako sadrži pretežno zasićene masne kiseline, dobro se upija u kožu i ne ostavlja masni trag. Dobro djeluje na sve tipove kože. Ulje kokosa je također i dobrodošao dodatak u uljima na njegu nježne kože beba, a može se koristiti i samo. Najčešće se koristi u pakunzima za njegu kose jer hrani i regenerira suhu kosu. Treba istaknuti da žene tropskih rasa koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, rijetko kada u starijoj dobi izgube kosu ili posijede.
Hladno cijeđeno kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje u masaži udova i zglobova. Može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima, oteklina, uništiti gljivice i pomoći u uklanjanju bradavica. Može stimulirati rast folikula kose masažom tjemena
Kokosovo ulje ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje. Nažalost, dugo je bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u prehrani i medicini, no zadnjih par godina se ta nepravda polako ispravlja i kokosovom se ulju vraća njegova slava. Kokosovo ulje jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica i odlično je za njegu kože i kose.
Njegov ključni sastojak je laurinska kiselina, koju tijelo pretvara u monolaurin, supstancu koja koja ima snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica pa na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska se kiselina nalazi još jedino u majčinom mlijeku, u kojem štiti dijete od raznih infekcija dok njegov imunološki sustav još nije potpuno razvijen.
Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja također djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica pa tako jača imunitet. U tijelu se pretvara u monokaprin, supstancu koja ima vrlo snažno antifungalno djelovanje, pa je zato kokosovo ulje vrlo učinkovito u borbi protiv candide i drugih gljivica i nametnika u probavnom traktu. Potiče i rast korisnih bakterija, osobito mliječno-kiselih bakterija.
Srednjelančane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju vrlo se lako probavljaju i apsorbiraju u organizmu bez da opterećuju probavni sustav i unutrašnje organe. Ne spremaju se u tijelu kao masne zalihe jer se drugačije metaboliziraju nego masne kiseline dužih lanaca. One se transportiraju u jetru gdje se direktno troše za energiju ili se pretvaraju u ketone, koji imaju terapeutsko djelovanje kod epilepsije, Alzheimera i mnogih drugih bolesti. Laka probavljivost kokosovog ulja rasterećuje jetru od prekomjernog rada i sprečava akumulaciju masnoće u jetri.
S obzirom da daje brzu energiju, potiče samoiscjeljujuću sposobnost organizma i jača imunološki sustav, kokosovo je ulje osobito pogodno za oboljele od težih bolesti, kojima je potrebna sva snaga organizma za izlječenje. Laka probavljivost ovog ulja važna je i za osobe s probavnim tegobama i za starije osobe čija gušterača proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, radi čega se apsorpcija vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sustav otežava. Svakodnevna uporaba kokosovog ulja pomaže boljem iskorištavanju hranjivih tvari i olakšava probavni sustav.
Kokosovo ulje odlična je pomoć i kod mršavljenja. Treba znati da kalorična vrijednost pojedinih namirnica ne govori ništa o učinkovitosti potrošnje tih istih kalorija, jer se različite namirnice različito metaboliziraju, odnosno neke namirnice zahtijevaju više energije za probavu i metabolizam od drugih. Kokosovo ulje je jedna od takvih namirnica koja ima termogenski učinak, što znači da povećava potrošnju energije u tijelu i sagorijevanje masti. Tako ubrzava metabolizam pa njegova konzumacija pruža značajnu pomoć pri mršavljenju. Svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja, možemo osjetiti lagano povišenje tjelesne temperature zbog pojačanog metabolizma kada sagorijevaju srednjelančane masne kiseline. Osim što daje više energije, također daje i bolji osjećaj sitosti odnosno smanjuje apetit, što olakšava provođenje programa za regulaciju tjelesne težine.
Kokosovo ulje na mnoge načine djeluje ljekovito i pomaže u očuvanju dobrog zdravlja. Njegove srednjelančane masne kiseline dobre su za srce i krvne žile, jer smanjuju ozljede na arterijama pa tako pomažu protiv ateroskleroze. Povoljno djeljuje i na rad štitnjače i općenito endokrinog sistema. S obzirom da pomaže boljem iskorištavanju minerala u tijelu, posebno kalcija i magnezija, učinnkovito je kao prevencija protiv osteoporoze kod žena u srednjoj i starijoj dobi.
Kokosovo je ulje odlično i kao ulje za masažu i njegu kože i kose. Sprečava infekcije pa je pogodno za njegu kože kod psorijaze i ekcema, ali i za zdravu kožu koju čini mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih mrlja. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu te jačaju vezivno tkivo što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože. Odlično je za njegu kose koju čini sjajnom i pomaže njezin rast, njeguje kožu tjemena i djeluje protiv peruti.
Kokosovo ulje stabilno je na visokim temperaturama pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, ili kao dodatak u jelima i napitcima. Umjerena terapeutska doza je 3 do 4 žlice ulja dnevno, čime se u tijelo unosi dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Postoji više vrsta kokosovog ulja, a najbolje terapeutsko djelovanje ima djevičansko kokosovo ulje. Postoje i rafinirane vrste koje, ovisno o načinu proizvodnje, mogu imati više ili manje ljekovitih svojstava. Ulje iz kojeg je uklonjen miris kokosa pogodno je za termičku pripremu hrane.
Kokosovo ulje se čuva na sobnoj temperaturi i u čvrstom je stanju, dok na oko 24 °C postaje tekuće. Zato možemo reći da zimi imamo kokosovu mast, a ljeti ulje.
Nisu sve zasićene masti loše! Evo jedne, koja je čak moje pogonsko gorivo na Ironman utrkama.
Često čitam u časopisima kako se kokosova mast nalazi na zabranjenoj listi masnoća i jedna je od onih koje uzrokuju kardiovaskularne bolesti i ostale štete na organizmu, rame uz rame sa ozloglašenim trans-mastima. Riječ je zapravo o kokosovom ulju, koje na temperaturi ispod 20C postaje bijela masnoća, izgledom nalik na svinjsku mast
Veliki je to propust instant članaka, koji su pisani u brzini i koji samo žele popuniti mjesta na papirima.
Kokosova masnoća uopće ne sadrži kolesterol (iako je često na listi zabranjenih masnoća za osobe sa povišenim kolesterolom zbog toga što “kao” zasićene masti podižu kolesterol), sadrži srednje-lančane dobre masnoće 50-60% i ako se kombinira sa ostalim masnoćama, vrlo je dobra za ljudski organizam. Ove srednje lančane su u biti zasićene masnoće, ali rijetke u masnim namirnicama – i zato dragocijene.
Kao i svaka mast tako se i ova kokosova može industrijski preraditi tako da postane štetna za zdravlje.
Kokosovu mast, koju preporučam je nerafinirana ekstra djevičanska i po mogućnostiorganska. Zašto organska? Nebi vjerovali, ali kokosova palma, koja je inače simbol opstojnosti i izdržljivosti tropskih i suptropskih krajeva (nema gdje ne može, a da ne proklija) počela se uzgajati, te joj se u prehranu dodaju kemijska sredstva da bi se povećao prinos kokosovog oraha No tako je to sa svim intenzivnim uzgajanjem biljaka. Teško da ćete u nas nabaviti organsku kokosovu mast.
Kokosova mast je vrlo ukusna, ja je mažem na kruh katkada umjesto putra, dodajem je u zobenu kašu, a idealna je i za prženje. Zapravo po otpornosti na visoke temperature ovo je ulje preporučljivo za prženje. Umjesto da se hvalite kako znate ispeći palačinke bez masnoća, pokušajte nutricionistički, a i okusom oplemeniti tu hranu. Naravno budite svjesni da svaku masnoću uništavate zagrijavanjem pa tako i dobra svojstva djevičanskog kokosovog ulja – stoga ga preporučam najbolje žlicom, kao što “nekada” jedemo Nutellu
Ništa ne ide ako nije podmazano Kokosovu mast ja konzumiram za vrijeme dužih intenzivnih treninga. Primijetio sam da sam uvođenjem ove masnoće povećao svoju dugotrajnu izdržljivost i da imam više energije na dugim treninzima, kada je koristim otopljenu u Twinlab-ovim napicima. Ima i znanstvenih, vrlo egzaktnih objašnjenja zašto je tome tako.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar