lördag 27 april 2013

BISMILLAH --LJEKOVITOST ŠLJIVA

 
 
 
ŠLJIVA (prunus domestica) - IZVOR ZDRAVLJA I LJEPOTE
 

 
 
 
 
 
ŠLJIVA (prunus domestica) - izvor zdravlja i ljepote

Druga imena šljive su
: bistrica, modrica, modra šljiva, sliva. Engleski naziv joj je Plum; njemački Zwetschgenbaum, Pflaume, Zwetsche; francuski Prunier; talijanski Prugna; slovenski cešplja, sliva

Šljiva potječe iz Azije, gdje je bila poznata još u starom vijeku. Njeni sočni plodovi krasili su viseće vrtove Vavilona. danas se gaji u cijeloj Evropi (izuzev krajnjeg sjevera), sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi.

Ljekoviti dio biljke je plod koji može da se koristi u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.

Ljekovitost:

Šljive su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrijednost (u 100gr ima samo 46 kcal). sadrže vitamine C,B1;B2, koji jača nerve, pomaže u slučaju stresnih situacija, a dobri su za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra koji djeluje protiv depresije i jačaju imunološki sistem. Posebno značajni su pektini, odnosno topljiva dijetetska vlakna koja narastu u želucu i crijevima i tako podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se unošenje šljive u organizam preporučuje posebno ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji, te da se zdravije hrane.

Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitohemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regenerišu organizam i sprječavaju pojavu bora. Također, one su odlična pilula za mršavljenje jer povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko crijeva.

Prirodni regulator probave

Dok kod drugih laksativa postoji opasnost ovisnosti uzimanja, kod uzimanja šljiva te opasnosti nema te se s punim pravom kaže da je šljiva prirodni regulator cirkulacije crijeva i apetita

Prirodni je adstrigent, amarum, analgetik, antipiretik, detoksikant, dijetik, diuretik, laksativ, stimulator i regenerator).


Šljiva je najstariji pučki lijek za regulaciju stolice, to jest pražnjenje crijeva. Kao prirodni laksativ (na najbolji prirodan način potiče rad peristaltike, kod kronične opstipacije, slabog pražnjenja, lijenih crijeva, poremećene probave itd.), njezino ljekovito svojstvo i djelovanje je od velikog značenja s obzirom na to da kod drugih laksativa postoji opasnost ovisnosti uzimanja, a kod uzimanja šljiva te opasnosti nema te se s punim pravom kaže da je šljiva »prirodni regulator cirkulacije crijeva i apetita«.

Šljive zbog sadržaja pektina (koji u crijevima bubri) stvaraju volumeniziranu meku stolicu, što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja – redovitim poticanjem crijeva na rad i pražnjenje, preventivno djelujemo protiv nastanka raka debelog crijeva, pektin snižava i kolesterol u krvi itd.

Ljekovito djelovanje ploda šljive, kako u sirovom stanju tako i suhom, zahtijeva podrobnije objašnjenje. Kod oboljenja jetre šljiva predstavlja idealnu namirnicu koja direktno pomaže jetri u otklanjanju toksina koje jetra zbog svoje slabosti, to jest slabog rada nije u stanju otkloniti.

Detoksikacija jetre, krvi te cijelog organizma provodi se kurama sa šljivama, i to suhim kao kompot (kompot je najprikladniji način za jedenje suhih šljiva, ali moram istaknuti da su suhe šljive najljekovitije ako se jedu natašte ujutro i to suhe šljive koje ne sadržavaju mnogo šećera), ili posebnim receptom o kojem će kasnije biti riječ (kuhanje šljiva u više voda da se iz njih izbaci šećer i kiseline itd.).

Potiče izlučivanje mokraće

Zbog sadržaja kalija šljiva potiče izlučivanje mokraće te je od velike važnosti u liječenju reumatizma, arterioskleroze, anemije itd.

Analgetičko djelovanje čaja od listova šljive koristimo kod liječenja bolova u grlu, kod upale krajnika (angina, razne infekcije itd.), tako da čajem ispiremo grlo, adstrigentno djelovanje čaja od listova šljive rabimo za ispiranje, to jest liječenje raznih kožnih osipa, a ako kuhamo listove u vinu, rabimo za liječenje teško zacjeljivih rana, te u obliku obloga stavljamo na rane. Od šljiva se pripremaju razni ukusni pekmezi koji su poznati u našem narodu.

Pekmez od šljiva je hranjiva namirnica, pogotovo za djecu i ljude starije dobi.


Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, jetre, jer se idealno uklapa u već ionako mršav izbor jela, kao i za tegobe suvremenog svakodnevnog života, kod umora i to intelektualnog i fizičkog, gađenja na uzimanje hrane, pomanjkanja apetita itd.

Navika pijenja kompota od šljiva u večernjim satima, uz komadić prepečenca ili keksa (u geriatrijskim klinikama itd.), osigurava nam uredno pražnjenje crijeva, dobar san (kod nesnice), redovnu detoksikaciju organizma, te jačanje imunološkog sustava.


Zapadna pučka medicina šljivu rabi kao:
- antipiretik,
- laksativ,
- za liječenje kod visokih temperatura,
- tegoba želuca i crijeva i to naročito poremećaja u pražnjenju crijeva,
- kao zdravu namirnicu za ishranu,
- za jačanje,
- u dijetama itd.

Kombinacija suhe šljive s ostalim ljekovitim biljkama, odnosi se u prvom redu na suhu smokvu, senu (pojačava laksativno djelovanje), kim (poradi sprječavanja stvaranja nadutosti, te otklanjanja nadutosti itd.).

Kontraindikacije: Uživanje sirovih šljiva u većim količinama krije opasnost od pojava plinova, grčeva crijeva i stvaranje katara crijeva iz razloga što sirove šljive u crijevima vriju i stvaraju plinove koji tada izazivaju grčeve i jak proljev. Te opasnosti se mogu izbjeći uživanjem razumne količine svježih šljiva ili jedenjem suhih šljiva kao kompot.

Liječi i kurje oči
Kurje oči liječimo suhom šljivom, koju razrezanu stavimo na kurije oko, zavijemo/previjemo, svaku večer prije spavanja, te ponavljamo dok ne izliječimo kurje oko.



Recepti :

Pekmez od šljiva
5 kg šljiva (jako zrele i slatke )
Uputa za izradu:
Šljive operemo i izvadimo koštice te stavimo u veću posudu kuhati. Kuhanje pekmeza zahtijeva da se kuha na umjerenoj vatri uz miješanje koje će spriječiti da šljive ne zagore, a samo kuhanje traje sve dok ne dobijemo gustu masu u kojoj kuhača kojom miješate stoji uspravno. Dobiveni pekmez ohladimo i ulijemo u već pripremljene staklenke te ih zatvorimo celofanom koji smo umočili u alkohol.
Uputa za uporabu:
Pekmez od šljiva predstavlja namirnicu koja se rado nađe na stolu za doručak, pogotovo oko kojeg su djeca.

Džem od šljiva
5 kg šljiva, 4 kg šećera
Uputa za izradu:
Šljive operemo i izvadimo košticu. Stavimo ih kuhati u 1 litru vode da omekšaju. Šećer prepržimo i dodajmo šljivama i sve još kuhajmo 10 minuta. Džem od šljiva ohladimo i pohranimo u već pripremljene staklenke te ih zatvorimo celofanom.
Uputa za uporabu: Džem uzimamo prema osobnoj želji kao dodatak pojedinim obrocima ili kao sam obrok.

Suhe šljive
Uputa za sušenje: Odaberimo potpuno zrele i velike šljive, a po želji možete im izvaditi košticu. Šljive možemo sušiti tako da ih stavimo na sunce ili sušimo u pećnici uz otvorena vrata na temperaturi od 40 °C.

Šljive u medu
Uputa za izradu: Odaberemo lijepe, velike i zrele šljive te ih operemo i izvadimo košticu. Šljive posušimo i stavimo ih u staklenku. Med prokuhamo i ohladimo te njime prelijemo šljive u staklenki. Staklenku dobro hermetički zatvorimo te pohranimo na suhom i hladnom mjestu.

Ljekoviti sadržaj

U plodu šljive ima 80 de, 3-10 % šećera u suhim šljivama, do 42 % jabučne, folne i grožđane kiseline, pektina, ugljikohidrata 40 g, biljnih vlakana 16,1 g, bjelančevina 2,4 g, masti, fenola, mineralnih tvari (željeza, kalcija, magnezija, fosfora, kalija, natrija, mangana itd.), vitamina A, B, C, E, i PP, jezgra/koštica sadrži glikozid cijanovodične kiseline – amigdalina, benzojeve kiseline, masno ulje itd.

Čaj

1 jušna žlica usitnjenih listova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo list, poklopimo da odstoji 15 minuta, procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-3 šalice čaja prema potrebi.

Pučki recept za pražnjenje crijeva
70 g korijena slatke paprati, 70 g korijena sladića, 2 kg šljiva, 1 kg šećera, 6 l vode
Uputa za izradu:Korijen paprati i sladića stavimo kuhati u 6 litara vode i kuhamo tako dugo dok ne ispari za trećinu, to jest do 4 litre vode. Procijedimo tekućinu i u njoj kuhamo šljive i šećer sve dok ne dobijemo gustu smjesu – kašu.
Uputa za uporabu:Uzimamo 2-3 žlice na dan, za regulaciju stolice.

Detoksikacija jetre i krvi (H. Leclerc)
8-22 svježe šljive
Uputa za izradu:Navečer šljive operemo i razrežemo s jedne strane i izvadimo košticu, ubacimo u vodu da odstoje preko noći. Ujutro bacimo vodu i nalijemo novu toliko da pokrije šljive. Stavimo kuhati na laganu vatru 2-3 sata tako da se svakih sat vremena odlije voda i dolije nova topla voda.
Uputa za uporabu:Tako dobivene šljive koje su sad bez šećera i kiseline, jedemo tople natašte s malo vode. Jedemo svu količinu kuhanih šljiva odjednom.
Dužina terapije: ovaj recept radimo 1 tjedan kod lakših oboljenja jetre, a 2 tjedna kod težih oboljenja jetre, svaki dan ujutro natašte.

Ekstrakt od suhih šljiva (kod zatvora)
5 suhih šljiva, 5 suhih smokava
Uputa za izradu: Navečer stavimo razrezane suhe šljive i smokve močiti u toliko vode da prekrije šljive i smokve. Poklopimo. Ujutro stavimo da se malo zagriju.
Uputa za uporabu: Ujutro natašte popijemo vodu u kojoj su se močile šljive i smokve, a poslije toga pojedemo šljive i smokve.

Ljekoviti kolačići (kod zatvora)
100 g suhih šljiva, 50 g suhih smokava, 100 g sene
Uputa za izradu: Sameljemo suhe šljive, iz kojih smo prethodno izvadili koštice, i smokve što sitnije. Umiješajmo senu i napravimo male kolačiće u količini jedne čajne žličice.
Uputa za uporabu: Kolačiće koji su pohranjeni na hladnom mjestu djeca uzimaju po 1 komad na dan, a odrasli 2 u tijeku dana. Kolačiće polagano jedemo uz malo čaja od kima ili komorača.

 

Recepti:

*za bolji rad crijeva:

- Pripremite lahku večeru koja će vam obezbijediti normalan rad crijeva. Uzmite 1/2 litra mlijeka, tri kašike meda, po 30g suhog grožđa, suhih šljiva, i suhih smokava. Šljive i smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpi, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte sa medom i mlijekom, ručno ili u mikseru

* protiv zatvora

- Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutru pojedite šljive i popijte sok.

Djelotvorna je kombinacija šljiva sa suhim smokvama. 5 suhih smokava i 5 suhih šljiva ostavite da prenoće u vodi, a ujutro ih ugrijte, popijte sok i pojedite plodove.

* protiv aritmije

- Izmješajte pola čaše soka šljive, pola čase soka banane, 0,25 dl soka limauna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, prije jela, tokom 3-4 nedjelje.

*liječenje jetre

- Rasijecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izbacite koštice pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuhajte 2-3 sata. Svakih sat vremena odlijevajte stari i dolijevajte novu vodu. Konzumirajte 18-20 komada vrelih ili podgrijanih šljiva prije jela.

Kompot od šljiva se, pak, od davnina pripremao za starije osobe. Naime, zahvaljujući svom umjerenom, prirodnom laksativnom dejstvu koji se koristi kod slučajeva zatvora, šljive su posebno pogodne kod male djece i starijih ljudi. Kako ima dosta pektina koji podstiče rad crijeva njemački naučnici preporučuju da se uzima u kombinaciji sa puno vode ili biljnim čajem. Veoma su korisne za živce, mentalnu sposobnost, jačaju organizam, a nezasićene masne kiseline u njima štite Ćelijsku membranu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar