tisdag 22 april 2014

BISMILLAH-ĐUMBIR-ALLAHOVE BLAGODATI



                                             Ljekovitost đumbira

Ljekovitost đumbira
Đumbir se spominje u Kur'anu obecava se Dzennetlijama napitak đumbirom zacinjen.

Voljeli ga ili ne niko ne može poreći dobrobit koju đumbir ima za organizam. Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvijek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.


Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.



Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.


Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zgrijavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kafenu kašičicu suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.  Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šolje. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno. Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije kašičice sviježeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen i kao vrlo ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. Đumbir je netoksičan i neiritirajući te za sad nema dokumentiranih nuspojava, ipak se treba koristiti u ograničenim količinama za vrijeme trudnoće. Čaj od đumbira predstavlja moćan i nadasve zdrav napitak koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također pogoduje probavnom sustavu i smanjuje želju za slanim i slatkim.
Đumbir je i vrlo cijenjena biljka u Ayurvedi te se preporučuje ispijanje dvije do tri šalice vrućeg čaja od đumbira svaki dan. Koliko god uživali u paprenom okusu čaja od đumbira zimi, svakako treba pripaziti da se ne prelaze preporučene dnevne količine kako ne bi došlo do pojave neravnoteže u tijelu. 
Priprema čaja od đumbira (za jednu šalicu)
• Uzeti jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribati 1 čajnu žličicu.
• Umiješati naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustiti da odstoji dvije minute.
• Nakon toga čaj treba procijediti ili pustiti da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice.
Svježe pripremljeni čaj od đumbira možete obogatiti i zasladiti medom. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se ljekovita svojstva meda u velikoj mjeri gube njegovim prokuhavanjem te se preporučuje njegovo dodavanje u rashlađeni, mlaki čaj - Naturalina apiterapeutkinja Gordana Hegić smatra kako se kuhanjem meda povećava njegovo djelovanje protiv gripe. Stoga se med može dodati i minutu - dvije prije skidanja čaja s vatre. U takav čaj na kraju dodajte i iscijeđeni limun.


Čaj od đumbira - poslastica i lijek
 
Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svijetu. Ima neobičnu aromu, ali ju svi gotovo odmah prepoznajemo. Đumbir ima odlična ljekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja.
Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili pomorandža mogu poboljšati ukus čaja, ali i njegovu ljekovitost.

Ublažava mučninu

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šoljica čaja prije putovanja može spriječiti mučninu i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema sa jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šolju čaja od đumbira čim osjetite prve znake mučnine.

Smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti nivo stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šoljica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježine i smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šolju čaja od đumbira koji dokazano smanjuje nivo kortizola u telu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i amino kiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvnog sistema. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite peškir u topli čaj i stavite na stomak. Ubrzo ćete primijetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospješuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sistema i pospješiti apsorpciju hranljivih materija. Takođe će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulisati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako efikasan kod ublažavanja migrena. Jedna šoljica čaja od đumbira će značajno smanjiti hroničnu upalu u tijelu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protivupalno djelovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

Povećava plodnost

Đumbir se u drevnoj kineskoj medicini koristio kao afrodizijak. Takođe postoje vjerovanja da povećava mušku plodnost. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira povećava koncentraciju spermatozoida i pomaže kod erektilne disfunkcije.

Priprema čaja od djumbira

Kupite svjež, cio koreijn djumbira. Korijen može da se nadje u velikim marketima. U šerpi prokuvajte vodu. Korijen djumbira ogulite i isjeckajte na kolutove. Kada je voda proključala stavite kriške djumbira. Treba da kuva 10-15 minuta. Poslije tog vremena sklonite šerpu sa strane i poklopite. Neka odstoji još 15 minuta, a zatim procijedite čaj. Čaj je najbolji kada se pije sam, bez ikakvih dodataka. Ako vam to ne odgovara, možete eventualno dodati med i limun.
Sastojci
4 šolje vode
komad korijena djumbira veličine 5 cm
med i limun po želji


Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik)
omjer đumbira i meda 1:3 koristi kod imuniteta 1 čajna žlica ujutro ,kod prehlade može i 3 ali ne više ali treba probati na svakoga djeluje drugaćije

                                                               


KOPIRAJTE OVO I ŠIRITE DALJE, NEKOME JE MOŽDA POTREBNO !!!

Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva recept na bazi đumbira i meda i evo memeđu "normalnima" bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacija i kemoterapije ... puca od zdravlja. Znam da ovo nije Grupa koja se bavi alternativnom medicinom ali ipak mi savjest nalaže da ovo podijelim svima koji imaju nekog kome je potrebna pomoć ..

Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda,

konzumirati ga 3-4 puta na dan.

Koristiti plastičnu ili keramičku žličicu,nikako metalnu. Prvi efekti se osjećaju posle dva do tri dana ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar