tisdag 8 april 2014

BISMILLAHI-ALLAHOVE BLAGODATI MEDA,LIMUNA I BIJELOG LUKA





Tri recepta iz tibetske tradicije prirodnih lijekova

Tibetska medicina jedna je od najstarijih na svijetu. Metode liječenja se prije svega temelje na prirodnim receptima i ljekovitim svojstvima biljaka. Ljekovi smišljeni u drevnoj tibetskoj kulturi mogu sadržavati i više od stotinu sastojaka.

Donosimo vam nekoliko jednostavnijih tibetskih recepata koji se temelje na bijelom luku, đumbiru i medu, a tibetska riznica znanja kaže kako su namjenjeni pročišćavanju krvnih žila, opuštanju i pomlađivanju organizma.

Napitak za zdravlje srca i krvnih žila

Napitak služi za postupno čišćenje krvnih žila od masnih naslaga i prevenciju srčanog i moždanog udara. Takođe sprečava nastanak tumora, poboljšava vid i pomlađuje organizam.

Sastojci

· 1 kg (po mogućnosti organski uzgojenog) limuna

· 300 grama bijelog luka

Priprema

Sameljite limun (zajedno s korom) i bijeli luk. Smjesu stavite u 1,5 l vrele vode i u poklopljenoj posudi kuhajte na laganoj vatri točno 15 minuta. Ohlađeni napitak pretočite u staklenu teglu i zatvorite je poklopcem. Napitak uzimajte ujutro na prazan želudac, u periodu od 25 dana, po pola decilitra na dan. Nakon toga napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite postupak. U cilju preventive, možete ponavljati ovaj postupak jednom do dva puta godišnje, svakih šest meseci. Obaveno se držite pauze od 10 dana

Čaj za opuštanje

Ovaj napitak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se vjeruje da produžava životni vijek.

Sastojci

· 5 g naribanog đumbira

· 2 pune žlice limunovog soka

· 2 pune žlice meda

· prstohvat ljute paprike

· prstohvat anisa

Priprema

Dvije litre vode ostavite da vrije pet minuta. U ohlađenu vodu dodajte naribani đumbir, sok od limuna, dve pune žlice meda, prstohvat ljute paprike i anisa. Čaj možete pijuckati tijekom dana ili piti jednu šalicu prije svakog obroka. Ova količina čaja predviđena je za tri ili četiri osobe.

Recept za pomlađivanje organizma

Ova mješavina bijelog luka, meda i limuna u tibetskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspješno usporava proces starenja.

Sastojci

· 10 glavica bijelog luka

· sok od 10 limuna

· 1 kg meda

Priprema

Sitno nasjeckajte 10 glavica bijelog luka i pomješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smjesu ulijte u staklenu teglu, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana. Nakon toga, uzimajte po žličicu ovog prirodnog „eliksira" dva puta na dan, ujutro na prazan želudac i navečer prije posljednjeg obroka.

Zašto su ovi recepti učinkoviti?

Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka - med, limun i bijeli luk. Svaki od njih ima višestruke blagotvorne učinke na zdravlje.

Bijeli luk

Bijeli luk štiti krvne žile, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. Između ostalog, koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih kroničnih bolesti. Ublažava prehladu i gripu, uništava crijevne parazite, pomaže organizmu u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, jača imunitet, usporava starenje i otklanja umor i napetost.

Limun

Limun posjeduje snažna antioksidantska i antibakterijska svojstva. Uz ostala blagotvorna svojstva, sprečava nakupljanje kolesterola na stanicama arterija i doprinosi njegovom snižavanju, čime nas štiti od moždanog i srčanog udara. Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidans također usporava starenje.

Med

Med je također antioksidans koji posjeduje i antibiotička svojstva. Štiti organizam od štetnih tvari, a ako se uzima u kombinaciji s ljekovitim biljem, povećava njihovo djelovanje.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar