fredag 18 april 2014

BISMILLAH -IMELOM PROTIV VISOKOG KRVNOG PRITISKA I SLABIH ZIVACA



                                            IMELA

Imela - prirodni  lijek protiv glavobolje i epilepsije



Čaj od imele | Balansira krvni prtisak, normalizuje menstruaciju, jača probavu, jača srce, smiruje krvarenje, umiruje živce

Imela djeluje protiv tzv. bolesti uslijed istrošenja: ovapnjenje žila i oštećenje srca, uvjetovanje starošću. Kod smetnji u optoku krvi, ako je krvni pritisak previsok ili prenizak. Naravno da se time odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog pritiska kao: nadiranje krvi u glavu, uzbuđenje, vrtoglavica, glavobolja i zujanje u ušima

Poboljšanje optoka krvi donosi i kod žena normaliziranje menstruacije, otklanjaju  se smetnje u maternici s često jakim bolovima, tako da je Kneipp imao više nego pravo kada je ženema natoplije oreporučivao imelu. U naradnoj medicini je od davnina imela bilo sredstvi za umirenje živaca te se preporučivala kod padavice.


PRIPREMANJE ČAJA.
U pripremanju čaja od imele prednost ima tzv. hladni način jer se grijanjem smanjuje ljekovitost imele. ako se pije dnevna količina od 3 šoljice, tada se odjednom priprema čaj za te 3 šoljice, i tako da se 6 čajnih kašikica stavi na močenje u 3 šalice hladne vode kroz 6-8 sati. Ako koristite pojedinačne bobe, mogu biti u čaju ali ne od imele koja raste na hrastu.

NUSPOJAVE.
Velika doza čaja može naškoditi srcu.
Bobice imele mogu biti opasne ako se jedu, pogotovu za djecu.
Česti nametnik na hrastu je ljepak evropski (Loranhus europaeus) koji nema zimzelene listove, a plodovi su izrazito žuti. Ta se vrsta imele ne sakuplja u ljekovite svrhe.





Imela je od davnine poznata kao odličan lijek protiv epilepsije. Dobro djeluje protiv visokoga krvnoga tlaka i arterioskleroze. Poboljšava rad limfnog sustava, uspješno se upotrebljava za liječenje dijabetesa, a djelotvorna je i kod poremećaja hormonskog sustava. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i krvožilne tegobe,te sadrži sastojke koji reguliraju tlak. Trenutačno traju ispitivanja njezina djelovanja protiv raka i AIDS-a.
Imela je vazdazeleni poluparazit čudotvornih djelovanja znanih još od najstarijih vremena. U današnje vrijeme sve se više istražuje njeno antikancerogeno djelovanje

 

Djelovanje i uporaba: Imela je definitno jedna od najljekovitijih biljaka općenito ali i našeg područja. Posebno je zanimljiva u njenom imunostimulirajućem, antikarcerogenom i antiskleortičnom djelovanju.

U novije vrijeme je postala rekorder po broju modernih znanstvenih istraživanja vezanih uz rak. A sve je počelo još daleke 1920.-te. Tada je jedan on najvećih velikana 20.-tog stoljeća tajanstveni i još dan danas u mnogim stvarima neshvaćen ( jer su njegova učenja i ispred ovog našeg sadašnjeg vremena) Rudolf Steiner uveo terapiju za oboljele od raka sa ekstraktom imele u obliku injekcije ( iscador). Zimski i ljetni sokovi biljke su se miješali i tvorili preparat,biljka je brana po detaljnim pravilima u točno određeno vrijeme. Zavisno od vrste raka birao se domaćin imele. Steinerova antropozofska gledišta poistovjećuju dvostruki život imele s životom čovjeka.Zimsko cvjetanje imele (kad ništa drugo ne cvjeta) on smatra glavnom snagom te biljke, koja je sadržana i u njegovom ekstraktu protiv raka. Ono što je već tada uočio Steiner jest da pacijenti s ovom teškom dijagnozom imaju nižu tjelesnu temperaturu, a gubi se i tipični cirkadijalni ritam. Ljekovito djelovanje je objašnjavao i kroz pokretanje nekih posebnih upalnih procesa u tijelu koje pokreće imela a koje potiču tijelo na borbu protiv karcinoma.

Danas je otkriveno iznenađujuće velik broj ljekovitih tvari u imeli, a najvažniji je lecitin ( izoliran je lecitinol) koji potiče imunitet ali je iskazao i poticajno antikancerogeno djelovanje. Korištenje imele pomaže i kod negativnih posljedica zračenja ili kemoterapije, mučnina, nesanica, opadanje kose, gubitak teka ali i općeg stanja stanica krvi i organa. U tu svrhu terapija imelom traje i nekoliko godina. U Švicarskoj i Njemačkoj pripravci imele su odobreni za upotrebu kod zloćudnih tumora jer se u kliničkim pokusima dokazalo produljenje života i kvalitete života kod pacijenata s takvim bolestima. Općenito rezultati istraživanja imele su pokazani kod puno raznih oblika tumornih oboljenja te najrazličitijih oblika teških virusa. Također se koristi ( iako je potreban oprez) kod autoimunih bolesti, moderna fitofarmacija imelu preporuča kao protuupalni element kod reumatoidnog artritisa.

 

Ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može povoljno djelovati na sekreciju inzulina, tj. da može pomoći dijabetičarima, čini to potičući bolji rad gušterače ali i cijelog metabolizma.

 

Općenito poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u glavi te tako djeluje protiv glavobolje i migrene. Srce- potiče bolji rad srca, jača srce i oslabljeni srčani mišić, te regulira ubrzan i nepravilan rad srca.

Imela širi krvne žile i tako spušta visoki krvni tlak, a to je ujedno njena najčešća primjena danas. Također poboljšava cirkulaciju ( pa time pomaže dugoročno i posredno u reguliranju preniskog krvnog tlaka), sprečava ovapnjenje krvnih žila, neelastičnost i prijevremeno starenje krvnih žila ( a time posredno djeluje i na pamćenje). Djeluje protuupalno pa se koristi kod bolesti zglobova ( artritis i artroza), djeluje na kožne osipe, varikozne vene… Djeluje tako da smanjuje krvarenja pa se koristi kod zaustavljanja krvarenja različitog tipa ali najčešće u tom smislu kod prejakih i predugačkih menstruacija. Također se uspješno koristi kod klimakteričnih tegoba. Jako je dug i nepregledan niz bolesti i tegoba gdje se imela koristi. U mnoštvu svojih ljekovitih svojstava nalazi odgovor na skoro svaku bolest koja pogađa ljudski rod pa ju je narod uvrstio u maltene svaku malo ozbiljniju čajnu mješavinu.
BIJELA IMELA (Viscum album)



Upozorenje: Važno je naglasiti da se prozirno-bijeli plod ( bobica) ne bere, jer se ne koristi u ljekovite svrhe a u većim količinama je i toksičan (otrovan).

 


Današnja moderna fitofarmacija naglašava oprez kod prevelikog uzimanja droge ( biljke) zbog mogućih toksičnih efekata, preporučuju uzimanje do 5 g na 500 ml infuza dnevno. Na tržištu postoje i pripravci sa standardiziranom količinom lektina.

 

 

Djelovanje i uporaba: Imela je definitno jedna od najljekovitijih biljaka općenito ali i našeg područja. Posebno je zanimljiva u njenom imunostimulirajućem, antikarcerogenom i antiskleortičnom djelovanju

Zanimljivost: Imela ( biljka) regulira krvni tlak- dakle i niski i visoki dovodi u normalu, iako se pretežno koristi za smanjivanje visokog tlaka.Od boba imele nekada se pripremalo ljepilo za hvatanje ptica, a služile su za tov ali i kao afrodizijak za stoku.


 
ČAJ - Skoro sve tradicije koje su došle u doticaj s ovom hvalevrijednom biljkom naglašavaju važnost priprave hladnog čaja od imele (2,5 dl hladne vode na 1 čajnu žličicu suhog bilja, pusti stajati preko noći). Tekućina se procijedi (može se i malo podgrijati) i popije tijekom dana. Možete ovako popiti 3 šalice dnevno; ujutro, podne, navečer. Kroz duže vrijeme pokazao se pouzdano djelotvoran čaj za sniženje tlaka od istog omjera imele, ploda gloga i matičnjaka- bobe zgnječiti i s biljem pomiješati. Od te mješavine uzeti 1 jušnu žlicu, preliti vrelom vodom, poklopiti i nakon 4 h procijediti, popiti ujutro, u podne i navečer po 1 šalicu.

TINKTURA - posebno se učestalo koristi kod klimakterijskih tegoba i visokog tlaka (1 čajna žličica 2-3 puta na dan u 2 dl čaja, vode ili soka). Ovaj oblik primjene (razrijeđen u čaju) je također dobar za vanjsku primjenu na bolnim mjestima. Tinktura se radi tako da se 200 g lista imele usitni i stavi u bocu, prelije se sa 1 l rakije, svaki dan malo promućka i nakon 3 tjedna procijedi. Bilje se baci, a alkohol u kojem se močilo bilje je postala tinktura.

OBLOZI - se stavljaju od čaja na oboljele vene.

SVJEŽI SOK- iscijeđen i čuvan u frižideru je korisno sredstvo ženama koje žele zatrudnjeti, ali se uzima samo do najviše 25 kapi dnevno, duže vrijeme.

MAST - Od otrovnih bobica se radi i uspješno tradicionalno sredstvo protiv smrznutih dijelova tijela (posebno nos i uši). U tu svrhu svježe bobice imele pomiješaju se s hladnom nesoljenom domaćom svinjskom masti i naravno apliciraju na tretirani dio tijela.

VINO- 6 žlica usitnjene suhe imele preliti sa 1 l bijelog vina. Treba odstajati 10 dana, svaki dan mućkati, procijediti. Uzimati 3 puta na dan, prije jela po 2 velike žlice.

PRAŠAK - Vrlo česta je primjena i u obliku praška (usitnjena suha biljka) koja se posebno učestalo koristi kod razdražljivosti (6 tjedana, 2 puta na dan, na vrh noža praška umiješanog u malo mlijeka). Ili kod nesanice (6 tjedana, navečer, prašak od imele s malo mlijeka). Neobičan recept iz Francuske: kod dječjih grčeva 1 prstohvat praška se pomiješa s malo zašećerene vode i utrlja duž kralježnice. Protiv visokog tlaka - kod odraslih se 2 prstohvati praška pomiješaju s malo zašećerene vode i utrljaju na prsa.

MED - od imele; 2 žlice praška umiješati u 1 kg meda. Med uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu.


Ljekovita svojstva imele
U narodnoj medicini imela je poznata kao sredstvo za smirenje živaca, ublažavanje grčeva i poboljšanje sna. Europski travari smatraju je specifičnim lijekom za Sydenhamovu horeju, epilepsiju i druge živčane poremećaje koji izazivaju grčeve. Pogodna je i kao tretman za mnoge druge tegobe koje proizlaze iz oslabljena živčanog sustava. Smatra se da izgrađuje, hrani i jača središnji živčani sustav. Imela podupire ženski reproduktivni sustav, pomaže kod neplodnosti, regulira menstruaciju, uklanja menstrualne bolove i simptome menopauze. Ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja i djeluje protiv bolova. Uz glog se smatra najboljim prirodnim sredstvom za srčane i krvožilne tegobe. Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni tlak. Sprečava ovapnjenje žila i oštećenje srca uvjetovano starošću. Regulira rad srca i smiruje tahikardiju. Imela snažno potiče izmjenu tvari, pojačava rad žlijezda probavnog sustava i sprečava zatvor. Ova biljka također normalizira nepotpuno izlučivanje žuči i pomaže kod dijabetesa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar