onsdag 29 maj 2013

BISMILLAH-- Ljekovita moć Jagoda

 
 
 
 

                

        Ljekovita moć Jagoda

 
 
                   

                                           
           jagoda
 
            
  
Jagode su mirisno crveno voće, koje se prvi put spominjalo prije 2.000 godina. Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Ukoliko niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća,
Krajem travnja stižu prve, crvene, sočne, primamljive jagode. To je prvo sezonsko voće nakon zimskog razdoblja kada je organizmu potreban oporavak i prilagodba na toplije razdoblje. Zato  su jagode izuzetno važne i nemojte propustiti taj izvor zdravlja. Jagode su idealne za razne kure čišćenja organizma i prilagodbe organizma laganijoj, ljetnoj prehrani. Najdjelotvornije su svježe ubrane ...
Koristite samo svježe ubrane plodove i izbjegavajte uvozne, kemijski tretirane. Ako su plodovi stari ili tretirani dobijate samo kontra učinak na zdravlje i tu ne možemo govoriti o ljekovitosti ove namirnice.
Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira što jagode sadrže skoro 90% vode), a pogotovo odstranjivanju otrova iz tijela.
U razdoblju zrenja jagode doslovno pohlepno u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice.

Ljekovitost

Smanjuju razinu kolesterola u krvi (dijetalna vlakna).
Pomažu u uništavanju slobodnih radikala.
Smanjuju učestalost anomalija mozga i perifernog živčanog sustava, stvaranjem krvi i rastom stanica (folna kiselina).
Djeluju protuupalno i antibakterijski (katehini,C vitamin).
Odstranjuju otrove iz crijeva, ublažavajući probavne smetnje (opstipaciju, nadutost i grčeva) radi sadržaja katehina.
Jačaju imunološki sustav i pospješuju metabolizam (sadržaj C-vitamina).
Imaju diuretička svojstva i pospješuju čišćenju organizma, a ujedno i smanjuju visoki krvni tlak (radi sadržaja kalija).
Utječu na bolji rad jetre i žučnih puteva.
List jagode sadrži flavonoide, tanin, eterično ulje i vitamin C, a vrlo često se koristi u obliku čaja protiv proljeva, upala usne šupljine, zubnog mesa, te kao blagi diuretik, a radi se tako da se 1 gram usitnjenog lista prelije šalicom kipuće vode. Stoji 10 minuta, a potom se procijedi i pije ili hladan ili topao.
Jagode se koriste za njegu zubi, jer svježe pospješuju bjelinu zubi, i to tako da ih polako žvačemo par minuta. nakon toga zube isperemo mlakom vodom u koju se može dodati prstohvat sode bikarbone

Ljekovita moc Jagoda djeluje na razlicita oboljenja:

Rak
Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Alzheimerova bolest
Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica.

Kardiovaskularni sustav
Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Imunitet
Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Oči
Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, znanstvenici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.

Bore
Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.

Kolesterol
Prema istraživanjima, bolesti srca su najčešći uzročnik smrti. Srećom, jagode sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola u krvi, koji uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.

Krvni tlak
U jednoj porciji jagoda se nalazi 134mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija. Jagode pripadaju skupini najzdravije hrane za srce.

Probavni sustav
Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sustava, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvaća gotovo 50% osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Mršavljenje
Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da spriječite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jagode su niskokalorične, sadrže svega 28 kalorija u jednoj porciji, ne sadrže masti te imaju nisku razinu natrija i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo, 4g po porciji a ukupna količina ugljikohidrata je jednaka polovici kriške kruha. Pojedite 1.5 šalice jagoda i unijet ćete znatno manje kalorija nego grickalicama.

Prenatalno zdravlje
Folna kiselina se preporuča svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jagode u jednoj porciji sadrže 21mcg folne kiselina, koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar