onsdag 29 maj 2013

BISMILLAH-ljekovitost Klinčića


                                              Klinčić





Opis i podrijetlo

Ime mu dolazi od latinske riječi "clavus" = čavao. Klinčić su zapravo osušeni cvjetni pupovi drveta karanfilovca porodice Myrtaceae koji se uzgaja u tropskim zemljama i koriste kao začin. Domovina karanfilovca su Molučki otoci, a kako uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi, danas se uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Sri Lanci, u Maleziji i Granadi.
Drvo karanfilovca je 10 - 14 m visoko, usko i zimzeleno. Pupoljci su 1 - 1,5 cm dugački, četverouglastog oblika i na vrhu zatvoreni. Neotvoreni pupoljci beru se neposredno prije cvata, tj. čim pupovi postanu svijetlocrveni. Skidaju se s drveta pomoću bijele pamučne tkanine koja se koristi za žetvu. Potom se nekoliko dana suše na zemlji dok ne poprime karakterističnu smeđu boju.
Tijekom 17. i 18. stoljeća Nizozemci su namjerno iskrčili mnogobrojna stabla karanfilovaca kako bi stvorili monopol i povećali cijenu toga začina.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g mljevenog klinčića iznosi 323 kcal/1350 kJ. Od toga sadrži 61% ugljikohidrata, 20% masti i 6% proteina.
Od minerala u klinčićima se nalaze kalcij (646 mg što čini 81% RDA), željezo (8,68 mg što čini 62% RDA), magnezij (264 mg što čini 70% RDA), fosfor (105 mg što čini 15% RDA), cink (1,1 mg što čini 11% RDA), bakar (0,35 mg što čini 35% RDA) i mangan (30 mg što čini 1500% RDA) i selen (6 mg što čini 11% RDA).
Od vitamina klinčići sadrže vitamin C (81 mg što čini 100% RDA), tiamin (0,12 mg što čini 10% RDA), riboflavin (0,3 mg što čini 18,6% RDA), niacin (1,5 mg što čini 9% RDA), vitamin B6 (0,6 mg što čini 43% RDA), folnu kiselinu (56 mcg što čini 28% RDA), vitamin E (8,5 mcg što čini 71% RDA) i vitamin K (142 mcg što čini 53% RDA).
Od ostalih nutrijenata klinčići na 100 g sadrže 34,2 g vlakana i fitosterole 356 mg.

Ljekovitost

Klinčići imaju iznimna medicinska svojstva, zahvaljujući značajnim količinama tradicionalnih nutrijenata, ali i raznih flavonoida među kojima se ističe eugenol, kemferol i ramnetin. Od klinčića se u ljekovite svrhe najčešće pripravljaju paste ili ulja.
Klinčić možete kupiti u prahu ili kao cijeli posušeni pupoljak.Posjeduje antimikrobna, antiseptička, antivirusna i energizirajuća svojstva. Često se upotrebljava u pripravcima za higijenu usne šupljine. Otkriveno je da doprinosi ublažavanju zubobolja, pomaže kod upale desni i pojave afti.
Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja, osim toga zahvaljujući aromatičnim spojevima dodaju se u vodice za ispiranje usta i pomažu kod ublažavanja lošeg zadaha iz usta.
Zbog svojih antiseptičnih svojstava ulje klinčića koristi se za ubrzavanje zacjeljivanja rana, liječenje porezotina, akni, gljivičnih upala i slično, savjetujemo opreznu primjenu u osoba s osjetljivom kožom.
Hlapive komponente iz klinčića stimuliraju rad mozga, uklanjaju mentalnu iscrpljenost i umor, pomažu kod gubitka memorije, depresije i nervoze. Ulje klinčića pomiješano sa soli i primijenjeno na čelo daje osvježavajući dojam i pomaže kod ublažavanja glavobolje. Može se koristiti za pročišćavanje dišnih putova kod bronhitisa, astme ili začepljenih sinusa.
Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže kod ublažavanja bolova koji se javljaju kod upale uha. Klinčić učinkovito pomaže i kod rješavanja problema s lošom probavom, štucavicom, simptomima bolesti putovanja i nadutosti. Smanjuje mučnine koje se javljaju u trudnoći.

Koristan je i dijabetičarima jer pomaže u reguliranju razine šećera u krvi.
Klinčić potiče imunološki sustav, zahvaljujući antivirusnim svojstvima pomaže u razvoju otpornosti organizma. Ulje klinčića primijenjeno na površinu kože nudi prirodnu zaštitu od komaraca tijekom 4-5 sati.
Klinčić se često koristi u kozmetičkim preparatima kao što su kreme i losioni, zatim sapunima i parfemima, ulje se koristi za masažu kod rješavanja boli i za opuštanje mišića.
Klinčić je kod nas najviše poznat kao začin. Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna ljekovita svojstva.
Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe.

Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta.

Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.

Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita.

Klinčić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Te tvari putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan dio poznatog antiparazitnog programa dr.Clark.

Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.

Japanski znanstvenici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti oštećenje stanica koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.

Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.

Stomatolozi su u prošlosti rabili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba.

Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.
I na kraju, važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.

Ljekovito djelovanje klinčića:

  1. poboljšava probavu
  2. pomaže kod infekcija dišnih puteva
  3. ublažava zubobolju
  4. uništava parazite i bakterije
  5. prirodni je antioksidans
  6. pomaže u liječenju gljivičnih infekcija
  7. ima svojstva antiseptika i anestetika
  8. djeluje kao afrodizijak
  9. pomaže kod gihta

U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.

Kupovanje i čuvanje

Klinčić možete kupiti u prahu ili kao cijeli posušeni pupoljak, a obično je pakiran u celofanske i perforirane vrećice ili staklene bočice. Dostupan je tijekom cijele godine, a u dućanima se nalazi na odjelu začina. Ako je moguće, birajte onaj iz organskog uzgoja.
Klinčić se čuva u čvrsto zatvorenim posudama na hladnom tamnom i suhom mjestu. Mljeveni smeđi prah brže gubi svoju svježinu pa ga je dobro potrošiti unutar šest mjeseci, a cijeli klinčić unutar jedne godine, mada i unutar tog vremena gubi svoja svojstva. Svježinu možete produžiti držanjem staklenke s klinčićima u hladnjaku.
Budući da ima svojstva blagog anestetika kao i antibakterijska svojstva, često se spominje i ulje klinčića kojeg nema čistog u prodaji, već je prisutno u raznim
pripravcima. 
         
 
9 dobrobiti klinčića
Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), također poznat i kao karanfilić ili klinček, je tradicionalno omiljena zimska mirodija.

Podrijetlom je s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka.
Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.

Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta.
Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu.

Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao).

Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g. pr. Kr.

Rimljani su upoznali ovaj vrijedan začin preko arapskih trgovaca.


 

Klinčić u kulinarstvu


Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.

Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.

Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.

Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.

Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje.

Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.

Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar