torsdag 30 maj 2013

BISMILLAH -LJEKOVITOST DINJE









Dinje su izrazito hranjive i niskokalorične, osvježavaju i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i pomaže u sprječavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka

Dinja sadrži i dosta kalija, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina.
Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože.
Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.
Dinja sadrži veliki postotak vode, oko 90%, a vrlo malo šećera, oko 10%. Također, sadrži dosta minerala i vitamina. Dinja ima 29 kalorija na 100 grama, što je ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalija, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Energetska i nutritivna vrijednost

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, dinja je u skupini s ostalim vrstama voća. Za tu skupinu namirnica preporuka je 2-4 serviranja u danu.
Niska energetska vrijednost dinje i velik udio vode čine tu namirnicu vrlo popularnom u ljetnim mjesecima. Plod dinje za konzumaciju mora biti potpuno zreo; vrlo je sočan, slatkog okusa, svojstvene arome i djeluje osvježavajuće.
Energetska vrijednost dinje iznosi samo 34 kcal na 100 g svježe namirnice.
U 100 grama svježe dinje u prosjeku ima 91 g vode, 0,1 g masti, 0,8 g bjelančevina, 7,9 g ugljikohidrata, 8 g šećera i 0,9 g vlakana.
Dinja je iznimno bogata vitaminom C (31% od RDA u 100g), a neke vrste (npr. cantaloupe) bogate su i vitaminom A koji je prisutan u obliku beta-karotena (10% od RDA u 100g).
Sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan, fosfor.
DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10 posto dnevnih potreba RDA
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20 posto dnevnih potreba RDA
RDA - Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost

Veoma su važni pozitivni učinci dinje na zdravlje organizma:
Dinja se koristi za osvježenje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji te kod uboda i opekotina. Oblozi - na bolno mjesto stavi se oblog od iscijeđenog soka dinje ili od izribane dinje.
  • sadržaj vitamina C i A koji ujedno djeluju kao antioksidansi, štiteći organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja
  • voda i kalij potiču rad bubrega, pomažu u uklanjanju štetnih tvari iz organizma, a kalij ima blagotvoran učinak kod osoba s visokim krvnim tlakom jer ga smanjuje
  • povoljnim djelovanjem biljnih vlakana olakšava probavu i pomaže u smanjenju tjelesne težine i nadimanja u trbuhu
  • zbog visokog sadržaja beta-karotena dinja se ubraja među antikancerogenu hranu
  • oblog od iscijeđenog soka dinje ili od naribane dinje služi za otklanjanje boli

  • U lekovite svrhe se koriste: koren, pulpa i semenke. Dinja štiti organizam od:
    • kardiovaskularnih bolesti,
    • starenja,
    • upale urinarnog sistema,
    • prekomerne telesne težine
    • stomačnih probema
    • nervnih poremećaja
    • promena na noktima
     
    Dinja



     Dinja potječe iz Azije i Afrike. Rimljani i Egipćani također su je poznavali i smatrali izvrsnom hranom, ali u svom prvotnom obliku je veličine naranče. Biblija spominje dinju za kojom su Izraelci žalili kao za omiljenom hranom 40 godina lutajući pustinjom.
    Druga imena dinje su dina, dumlek, melon, pipan, pipun, pekun, pepun. Dinja je jednogodišnja niska puzava biljka velikih sočnih i slatkih plodova. Listovi su joj nepravilno razdijeljeni a cvjetovi se sastoje od dviju polovica. Plod je mesnat, žute ili žutonarančaste boje. Najpoznatije su narančaste i zelene dinje, a ima ih različitih veličina.
    Vrijeme cvatnje: Svibanj - lipanj.
    Miris i okus: Karakterističnog je jakog mirisa i slatkasta okusa.
    Stanište: Uzgaja se na poljima, u "bostanima", te u vrtovima.
    Branje i prerada: Beru se od svibnja do rujna, a u liječenju se koriste korijen, plod i sjeme.
    Ljekoviti sadržaj: Plod sadrži 95% vode, 0,1 masti, 0,8 bjelančevina, 8 g šećer, limunsku kiselinu, eterična ulja, bakar, željezo, cink, mangan, fosfor, kalij i vitamine C, B, A, a sjeme sadrži dušične spojeve, fitin, masno ulje. Korijen sadrži kalcijev malat, pektin, smolu, vosak i melonemetin, a to je tvar koja izaziva proljev i povraćanje.

    Ljekovito djelovanje
    - Dinja se koristi u liječenju vanjskih i unutarnjih bolesti.
    - U vanjskoj uporabi sluz sjemena dinje stavlja se kao oblog na opekline i ubode raznih insekata.
    - Slatkasti mesnati plod jede se svjež i priprema na razne načine.
    - Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba.
    - Dinja je dobra namirnica u raznim dijetama kod mršavljenja, a njen sok je lijek za upalne procese sluznice želuca i crijeva.
    - Kao antioksidant spada u antikancerogenu organsku hranu.
    - Emulzija od mljevenih sjemenki služi za liječenje opekotina, te uboda raznih insekata. Preporučuje se i kao pomoć bubrežnim bolesnicima i to onima koji imaju pijesak u mjehuru ili bubregu.
    - Oblog od soka dinje ili naribane dinje rabi se kod raznih bolnih stanja te se stavlja na bolno mjesto a ako namažete tijelo sokom dinje, štititi će vas od štetnog zračenja sunca.
    Kod tegoba se bubregom preporuča se jedenje koštica dinje.
    - Plod, sjemenke, korije i ulje od sjemenki, dobro su ljekovito staro sredstvo za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje dobar je za iskašljavanje i povraćanje.
    - Zapadna pučka medicina rabi dinju za liječenje abraza i drugih smetnji na koži, bolesti želuca i crijeva, opeklina, crijevnih parazita i drugih bolnih stanja.

     



            








     
        
















       
     
      
                            



     








     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar