torsdag 2 maj 2013

BISMILLAH LJEKOVITOST DIVLJEG ORIGANA

 

                                    DIVLJI   BOSILJAK    (origanum vulgare)                    

 

 

                                  Datoteka:ChristianBauer flowering oregano.jpg

Pre svega, treba razlikovati pitomi origano od divljeg origana. Pitomi origano se najčešće koristi  kao zacin i dodatak jelima i ima veoma skromna antibakterijska svojstva.

DIVLJI  BOSILJAK  (Divlji origano,lat.Origanum vulgare)


Mravinac ili origano , divlji mažuran, mekulica, vranilova trava (lat. Origanum vulgare) je samonikla biljka mediteranskog   podneblja. To je višegodišnja biljka koja naraste do visine od 60 cm Stabljika ima male tamnozelene listiće na vrhu zašiljene, vrlo slične izgledu paprene metvice  od koje se najlakše razlikuje kada cvjeta (cvate od lipnja do rujna)jer ima crveno-ljubičaste cvjetove. Biljka je prepuna eteričnog ulja, te se zbog toga koristi u medicini i prehrani kao začin. Nezaobilazan je sastojak umaka od rajčica pripremljenog na domaći način, kao i svih pizza, a upotrebljava se svjež ili sušen. U medicini se upotrebljava pri probavnim poteškoćama, proljevu, kao i kod smetnji unutarnjih organa  zbog svog sadržaja flavonida i fenolnih kiselina.
Origano je dobio ime od grčke riječi oros, što u prijevodu znači planina i ganos, što u prijevodu znači sreća, pa bi pravo značenje bilo radost planine.

Kroz naucne eksperimente cemo vidjetida tecni ekstrakt te biljke pomijesan sa uljima utjece na djelovanje hormona rinina aldusterina i prostagladina a to su hormoni nadbubreznih zlijezda.Zato se ova biljka moze koristiti za lijecenje povisenog krvnog pritiska na to je ukazao Muhammed sallallahu alejhi we sellem.

Divlji bosiljak regulise rad hormona borlaktina i ako se uzmu dvije case otopine to moze zamijeniti lijek Parlodel.Na ovaj nacin ljekovite biljke se mogu koristiti za regulisanje mjesecnog ciklusa ,kao i protiv menstrualnih tegoba .S druge strane uspjesno se koristi za lijecenje zatrovanja majcinskog ploda i potpuno je bezbjedno koristiti ga tokom cijele trudnoce.

Ova biljka sadrzi generatore hormona ,zato je ona korisna za regulisanje hormona pa u skladu s tim i odrzava hormonalnu ravnotezu.Ako ga uzimaju zdrave osobe nece imati stetne posledice na ravnotezu hormona vec ce unaprijediti proces apsorpcije i sagorijevanja hrane.Ono sto je zanimljivo sa ovom biljkom,ako se uzme navece ,dovodi do malaksalosti.

Treba imati u vidu da on opcenito doprinosi razvoju i da vraca hormonalnu ravnotezu,a pored toga jos otklanja i visak vode u tijelu.

U novije vrijeme je dokazano da ekstrakt divljeg bosioka(origana) pomijesan sa tecnim uljima smanjuje nivo secera u krvi za 15%.

Sto se tice njegove upotrebe kod pustanja krvi (hidzame) utrvrdjeno je da postoji tijesna povezanost sa sirenjem disajnih puteva.

Dokazano je da ima tijesnu vezu sa otklanjanjem jednostrane oduzetosti (paralize)

Ulje dobijeno od njega koristi se za lijecenje zglobova,bolova kod reumatizma a on jos i ublazava i otklanja razlicite napade.

Ova biljka se koristi kao antibakterijsko sredstvo,a takodje se stavlja u meso kao prirodni konzervans.

Doziranje

Kasiku caja (3gr)staviti u casu vrele vode ,pustiti da odstoji 3min ,procijrditi i piti nezasladjeno toplo ili hladno ,jednu solju ujutro i jednu navece.


ULJE DIVLJEG ORIGANA

Ulje divljeg origana ima širok spektar antibakterijskog delovanja, veoma nalik antibioticima. Ovo je dokazano u višestrukim istraživanjima  a rezultati su objavljeni u nekoliko uglednih medicinskih časopisa.
Antibakterijsko, antiseptičko delovanje biljnih ulja je opisano u medicinskoj literaturi novijeg datuma i ona mogu biti od pomoći u borbi sa biološkim toksinima.
Jedna studija je pokazala da origano u potpunosti blokira rast 25 klica (mikroba) kao što su Staphylococcus aureas, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica and Pseudomonas aeruginosa. Pokazano je da je origano efikasan i u eliminisanju crevnih parazita kod ljudi.
Pokazalo se, na primer, da ulje dobijeno od divljeg origana zaustavlja rast najvažnijih bakterija odgovornih za trovanje hranom i dijareju pri putovanjima (E. coli) i glavnih bakterija povezanih sa mnogobrojnim kožnim infekcijama (S. aureus). Takođe ima i antigljivično dejstvo, pa je efikasno kod Candide albicans koja je odgovorna za vaginalne upale. Ovo ulje je korišćeno i za tretiranje crevnih parazita. Potvrđeno je ispitivanjima na ljudima da je tretman emulzifikovanom formom ulja iskorenio većinu infektivnih agenata nakon šest nedelja.
Zahvaljujući svojim mnogobrojnim efektima, ulje divljeg origana različite načine korišćenja. Uzimano je oralno za respiratorne infekcije kao što su sinusitis i obična prehlada, alergija, infekciju uha i artritis. Ponekad je nanošeno topikalno da bi se tretirala stanja kao što su akne, atletsko stopalo, perut i ujedi insekata.
"Osim što deluje kao prirodni antibiotik, antifungal i antiseptički lek, divlji origano ima antioksidantska svojstva. Prirodno, ulje divljeg origana ima široki spektar antibakterijskih aktivnosti, veoma slične antibioticima." (Lesley Braun B.Pharm, Dip. App. Sci. NAT, Grad Dip. Phytotherapy, PhD)


Bogatstvo važnih minerala


Interesantno je i da divlji oregano sadrži brojne nutrijente, na primer kalcijum (oko 16x više kalcijuma nego mleko), gvožđe (skoro tri puta više od crne melase šećerne trske), magnezijum, bakar, bor, kalijum, mangan, niacin (B3), vitamine C i A. Posebno je bogat cinkom. Sadržaj cinka je neverovatno visok. Origano sadrži oko 4mg cinka na 100gr, što ga bogatijim izvorom ovog minerala nego što su to sardina, losos, sir, kikiriki puter i zrnevlje.
U prirodno medicini, ulje divljeg origana, kao pomoćno, prirodno lekovito sredstvo, koristi se u slučajevima simptoma prehlade i gripa (odnosno bronhitisa, sinusitisa, tonzilitisa), gljivičnih infekcija (kao što su atletsko stopalo, lišajevi, kandida) kao imunoojačivač, kod disajnih problema, alergija (ambrozija,...), artritisa, kao antibakterijski tonik (i kod oralne higijene), za poboljšanje varenja i gastrointestinalno zdravlje.
U većini prodavnica zdrave hrane sada se može nabaviti ulje divljeg origana. Obično se koristi razređeno u maslinovom ulju ili nekom voćnom soku, a spolja tako što se maže na inficirana mesta na koži.


Origano ulje je najjači biljni antiseptik, i izražena antibakterijska, antivirusna, germicidna, antiparazitna i antioksidativna svojstva. Dokazano eliminište gljivicu kandidu, bakterije ešerihiju koli, salmonelu, stafilokoke i još preko 20 drugih bakterija, medju kojima su Proteus mirabilis, Pseudomonas eruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium itd.

Kod kojih bolesti i zdravstvenih problema pomaže oregano ulje


Kako najjači biljni antiseptik, može pomoći kod zdravstvenih problema kao što su alergije, polenska groznica, Aktinomikoza, azbestoza, Blastomikoza, zgrušavanja krvi, bronhitis, kašalj, cistične fibroze, emfizem, demoliranje pluća (gde ljudi rade u okolini sa dosta prašine), histoplasmosis, nazalni polipi, upala pluća, Sarcoidosis, Silikoza, sinusa, upala krajnika, laringitis i tuberkuloze. Osim gore navedenih problema, origano ulje uspešno rešava i sledeće probleme:

- kod upale desni i ublažavanja iritacija

- kod bolova u grlu

- za jačanje imunog sistema

- za jačanje probavnog sistema i uništavanje crevnih parazita

- za razmrdavanje sluzi u plućima, olakšava spazme u bronhijalnim prolazima, pa samim tim, jača respirativni sistem.

- za odgušenja ozbiljnih sinusnih začepljenja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar